promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Általános iskolás tananyag, de fogadjunk, hogy neked se megy: még a zsenik is nehezen olvassák le erről az óráról az időt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Európa egyik legnagyobb csodája közelebb van, mint gondolnánk.

A technológia fejlődésével ellepték a világunkat olyan ember alkotta tárgyak, amikre a régi korok embere biztosan azt mondta volna: csoda. Elképesztő találmányokból azonban a távolabbi múltban sem volt hiány, és bizonyos tárgyak pontos működését még ma sem értjük maradéktalanul.

Prága Közép-kelet Európa igazi ékszerdoboza. Hangulatos kis utcácskái, óvárosa és sörkultúrája igazi turistaparadicsommá tették. Számtalan látnivalója közül is kiemelkedik a város asztronómiai órája, amely döbbenetes. de 1410 óta áll a város Óváros terén - és azóta működik is. Az alábbi videón megtekinthető, hogy a város miképpen ünnepelte az elképesztő szerkezet 600. születésnapját:


Az óra neve cseh nyelven Orloj, és a mechanika valóságos csodája: az óra eredeti formájában egy Mikulas Kadani nevű mester munkája - sajnos az eredeti számlap (amiből kettő volt) nem maradt fenn, jelenlegi formáját az 1790-es restauráció során nyerte el.

Az óra aranyszínű, asztrológiai szimbólumokkal, mozgó apostoli figurákkal leírhatatlan látványt nyújt: az okostelefonon időt néző ma embere első ránézésre bajosan tudja csak leolvasni az időt róla.

Az óra több időt is mutat egyszerre: a közép európai időt, az olasz időt (az előző nap napnyugtája óta eltelt időt), az asztrológiához szorosan kapcsolódó úgynevezett bolygóórát, a Hold állását és a szintén asztrológiai szidereális időt (alábbi cikkünket feltétlenül javasoljuk az asztrológia iránt érdeklődőknek, az ugyanis jóval többről szól  bulvárlapok utolsó oldalán megfogalmazott kétes jóslatoknál).

Ember legyen a talpán, aki mindezeket összefüggéseiben értelmezni is tudja: az Orloj ma már sokkal inkább turista látványosság, mint informatív eszköz.

Nekünk, magyaroknak nagy szerencsénk van, ugyanis Prága még autóval sincs annyira messze, egy hétvégi kiruccanást pedig mindenképpen megér a késői középkor eme páratlan csodája - és miután hódoltunk a történelemnek, elmerülhetünk a lehető legautentikusabb módon a nem véletlenül világhírű cseh sörkultúrában is, valahogy így:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás