promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úgy tűnik eddig rosszul főztük ezt az ételt - egy olasz mester felvilágosította a világot a trükkjeivel
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik eddig rosszul főztük a tésztát, olasz szakértők most felvilágosítottak mindenkit, hogyan is kell ezt valójában. 

Mindenki szereti a jó tésztaételeket és nem csak azért, mert laktatóak, hanem mert egszerűen  elkészíthető ételek is, vagyis nem kell órákat a konyhában töltenünk. Noha azt gondolhatja mindenki, hogy az évek során rutint szerzett a tökéletes tészta elkészítésében, ez mégsem lehet így. Egy olasz élelmiszer-szakértő felfedte azokat a gyakori hibákat, amelyeket mindannyian elkövetünk, amikor tésztát főzünk. 

Az alapvető hibák közé tartozik az, hogy rossz tészta használunk, de magán a fűszerezésen is sok múlik. A nagy olasz mesterek szerint ugyanis nincs értelme egy tányér tésztát főzni, ha nincsenek benne megfelelő ízek.  Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű fűszert és zöldséget adjunk a szószhoz, ami végül a megfőtt tészára kerül. 

A szakértők azt is tanácsolják, hogy ne öblítsük le a tésztát főzés után. Sokaknál ugyanis ez egy bevett praktika arra, hogy kicsit lehűtsük a tésztát, de ez nem lehet célszerű, ugyanis ezzel lemoshatjuk a keményítőt róla. Ez azért is fontos, mert enélkül nem tapad meg a szósz a tésztán, az mesterek szerint ezzel lemossuk a mindennél fontosabb ízt. További baklövések közé tartozik, ha túl sok olajat adunk a tésztához, ugyanis ezzel is úgymond lecsúszik a szósz a tésztáról. 

A szósz gyakran a trükkös rész a legtöbb ember számára, mivel túl folyós vagy túl sűrű lehet. Míg sokan közülünk sok szószt választanak, az olaszok inkább bevonják a tésztát, és nem fojtják meg. Az is elengedhetetlen, hogy a szószt a tésztaformáddal párosítsd, ami mindent megváltoztathat – és ügyelj a főzőedényre, nehogy túlfőjön a szénhidrát. 

Túl gyakran előfordulhat, hogy finom étel elkészítésekor véletlenül túl sok tésztát készítesz, és némelyik kárba megy. Főleg ennél az ételnél jelent nagy problémát az adagszabályozás, de szerencsére egy szakértő segítségünkre volt, és elmagyarázta, hogyan lehet elkerülni, hogy túl sok jót főzzön.

A szakértők arra is adtak egy trükköt, hogyan tudjuk elkerülni, hogy túl sok tésztát főzzünk. Roberta d'Elia, a londoni Pasta Evangelists főszakácsa szerint fontos ellenőrizni az adagokat, általában 100 g tésztát szolgálnak fel személyenként, és a tészta tökéletes főzéséhez elegendő helyet kell hagyni az edényben, amelyben főzzük. 

100 g tésztát adsz egy liter forrásban lévő vízhez, és így a tészta tökéletesen megfő, és al dente lesz."Tehát ha két főre főzünk, akkor 200 g tésztára és két liter vízre van szükség

- osztotta meg a Mirrornak az eredetileg Olaszországból származó szakács. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás