promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy háborús kísérlet miatt nyulak leptek el egy japán szigetet, most aggasztó gyorsasággal szaporodnak
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Van egy sziget, ahol a nyulak uralkodnak. Van megfelelő mennyiségű étel számukra és szerencséjükre ragadozók sem élnek a szigeten.

Igazából idejük nagy részét azzal töltik, hogy ácsorognak aranyosan, hogy a turisták fotózkodjanak velük. Szóval hol van ez a nyuszi paradicsom?

Ez egy kis sziget a szeto beltengerben, Ōkunoshima néven, két mérföldre a japán Takehara város partjaitól, Hirosima tartományban. Manapság azonban leggyakrabban Usagi Jima becenevén emlegetik, ami azt jelenti, hogy Nyúl-sziget, mivel több száz elvadult nyúl él rajta.

Rejtély, hogy ezek a nyuszik hogyan kerültek egy apró szigetre, tekintettel arra, hogy korábban a japán birodalmi hadsereg több ezer tonna mérges gázt gyártott a második világháború alatt egy ottani létesítményben. Valójában a szigetet eltávolították az összes japán térképrőlA The New York Times szerint a mérget – mustárgázt, foszgént és más fajtákat – kínai katonák és civilek ellen használták az 1930-as és 40-es években a kínai háború során, és egyes becslések szerint mintegy 80 ezer ember halálát okozta.

Egyesek úgy vélik, hogy a sziget szörnyű története lehet a kulcsa annak, hogy a nyulak miért lakták be a szörnyű múltú szigetet. Még 1929-ben, amikor a hadsereg megkezdte a vegyi fegyverek gyártását, nyulakat hoztak a szigetre, és tesztelték a mérges gáz hatékonyságát. Nagy valószínűséggel a munkások a háború után szabadon engedhették a fogságban tartott állatokat a szigetre. A legtöbb szakértő azonban nem ért egyet az események ezen verziójával. Ellis Krauss, a kaliforniai San Diego-i Egyetem japán politika professzora egy interjújában elmondta, hogy az eredeti nyulakat a háború után kiirtották: „A próbanyulakat az amerikaiak elaltatták.

Tehát ha ezek a nyulak nem a próbanyuszik leszármazottjai, akkor honnan származnak? Körülbelül nyolc nyulat engedhetett szabadon egy csoport iskolás gyerek 1971-ben. Mivel a szigeten semmilyen ragadozó faj nem él, de még kutyák és macskák sem, ezek a gyorsan szaporodó emlősök elszaporodhattak és így érte el a jelenlegi mintegy 1000 állatból álló populációt a nyulak szigete.

Lehet, hogy van egy sajnálatos mellékhatása a Nyúl-sziget újonnan felfedezett népszerűségének. A kutatók szerint a vad nyuszikat etető összes látogató fenntarthatatlan népességrobbanást okozott, amely tönkretette a sziget ökoszisztémáját. Hasonlóképpen, az is végtelenül káros, hogy olyan egészségtelen rágcsával, leginkább mindennel etetik a nyulakat, hogy egészségük nem kimagasló, és csak kétéves élettartamot tudnak megélni. Gyakran kapnak káposztát, ami nem a legjobb választás a nyuszik számára, mivel puffadást okozhat, és alacsony a rosttartalma, amire az állatoknak sok szüksége van az egészség megőrzéséhez. Szegény állatok napsütéses napokon az ünnepek alatt rengeteg élelmet kapnak, esős napokon pedig lényegében semmit, mivel senki sem jön látogatóba.  A legfőbb probléma az, hogy a nyulaknak állandó mennyiségű táplálékra lenne szükségük, és nagyon kevés a növényzet a szigeten, ami tudná a táplálásukat biztosítani.  

Magyarok videót is készítettek a szigeten itt tudod megnézni:

(Forrás: Smithonian Magazine)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás