promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer éves élet nyomaira bukkantak a Pilisben, hazánk erdejében olyan dolgot fedeztek fel ami az egész világon egyedülálló
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindenkit ámulatba ejtett a felfedezés.

A Pilis hegység különös helyet foglal el a magyar legendáriumban. Egyes úgy tartják, itt található a világ szívcsakrája, és különböző legendák alapján még maga Árpád vezér is itt van eltemetve.
Úgy tűnik azonban, hogy korántsem csak a magyaroknak volt kiemelkedő jelentőségű a hegység. Nem túl régiben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete végzett ásatásokat Aquincum környékén, és Piliszentiván közelében minden eddiginél részletesebben feltártak egy római kori települést.

A lelőhelyet már korábban, 2009-ben sikerült a kutatóknak azonosítaniuk, és 2013-18-ig folytak is kutatások a helyszínen, de idén az eddigieknél alaposabb vizsgálatoknak is alávetették az egykori település maradványait.
A település egy forrás közelében, az Arany-patak vízét is szállító Hársas-forrásnál található, egy természetes teraszon.
A régészek már jó ideje nem csak ásókkal és ecsetekkel dolgoznak, munkájukat a modern technológia is segíti. Az ELTE kutatói is segítségül hívták a kortárs technológiákat, drónok segítségével történő légi lézeres szkenneléssel és talajradaros vizsgálatokkal sikerült kijelölniük a település egykori határait - a kutatók több mint 350 négyzetmétert vizsgáltak át, hogy megállapíthassák az épületek fekvését.

Összesen 3 épületet sikerült feltárni - a kutatók szerint ez nagyon ritka, Magyarország területén ugyanis nagyon kevés római kori rom maradt meg erdei környezetben. A tetőcserepek hiányából arra következtettek, hogy valószínűleg mezőgazdasági épületek lehettek, nem lakóházak. Az épületek mellett tárgyakat is találtak, különféle agyagedényeket, de üvegtörmelékeket is, ebből arra következtettek, hogy a település dolgozói kapcsolatban lehettek az Aquincumban élőkkel is, és hogy az 1-2. században a helyen virágzó élet folyhatott.

Amennyiben szeretnél többet megtudni Pilisről, akkor azt idekattintva megteheted az alábbi videóból:

Forrás: raketa.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás