promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes vadlányokról beszéltek a Balatonon, csábításuk elképesztő legendákat ihletett meg az elmúlt századokban, még helynevek is őrzik a mítosz emlékeit
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A balatoni legendák olyan helyeket tesznek fel a turisták térképeire, amelyekre máshogy nem bukkanhattatok volna rá.

Lassan elérkezik a balatoni nyaralások időszaka, hamarosan megérkezik a nyár is, sokan pedig már most azokat a helyeket keresik, ahová szeretnének elutazni majd a nyáron a magyar Balaton partjára, vagy éppen kicsit távolabb. A Balaton nem csak a kulináris élvezetekben elmerülni vágyó turistákat szórakoztatja, tudja programokkal tárt karokkal várni, hanem azokat is, akik nagy természetjárásra készülnek, vagy éppen kulturális kikapcsolódásra vágynak.

Ha a Balaton kicsit titkosabb történetére is kíváncsiak vagytok, egyből több könyv is akadhat, ilyen például a tavaly kiadott, a Tó-Retró Könyvtár gondozásában megjelent A Balaton legnagyobb rejtélyei című könyv Glázer Tamástól, amelyben többek között részletesebben olvashatunk például a Balaton úgynevezett Nazca-vonalairól is, egy elsüllyedhetett szigetről, illetve számtalan legendáról is.

De más művekben más legendákról is olvashatunk, ilyen például Szádeczky-Kardoss Géza A Vadlány-barlangok, tündérek és boszorkányok titka művében felfejtett izgalmas történetek. De még is kik azok a vadlányok, és manapság mi hozható velük összefüggésben, ami még meg is lehet tekinteni?

A Balatonnál vannak különleges képződmények az erdő mélyén, ezeket Vadlány-liknak hívják, ezek közül a leghíresebb a gyenesdiási, ami egy dolomitbarlang, és pontosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található. Ezen kívül még három ilyen Vadlány-lik van a Balaton mellett, sokszor pedig a turisták számára készült térképeken is fel vannak tüntetve. A barlangot a víz vájta ki, de később mesterségesen is bővítette azt az ember.

A lyuk névadói a vadlányok, akik állítólag az erdőkben kószáltak egykor a Balaton körül, az erdő gyümölcseivel táplálkoztak, és olykor elcsalták a fiatal fiúkat is. Egyetlen ruhájuk volt, hosszú szőke hajuk és szabadon jártak és keltek az erdőben. Tehát a legenda valamelyest a tündérekhez kapcsolja a létezésüket, és arról is tesz említést, hogy néha ezekben a kisebb barlangokban húzták meg magukat, innen jöhet tehát a helyek elnevezése.

A gyenesdiás Vadlány-likról IDE kattintva láthattok képeket.

A gyenesdiási barlangot amúgy a 19. században pálinkafőzésre is használták a helyiek. Illetve a lyukak sokszor búvóhelyként is funkcionáltak a betyárok számára is az elmúlt évszázadokban.

Így néz ki az egyik leghíresebb Vadlány-lik:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás