Kiderült, hogy óriási baj van az egészségesnek tartott olívaolajjal
Olvass tovább...
Mi az valójában, ami megjelenik a kedvelt élelmiszeren?
Az elmúlt időszakban a sajtról Magyarországon is általában a bevásárlás kontextusában lehetett olvasni, hogy felment az ára, nagyon felment az ára, majd árcsökkenést történt. Szóval a sajt egy olyan élelmiszer, amelyet nem tudunk helyettesíteni más termékkel, és amelynek így az árára mindig figyelünk, így pedig nagyon sokszor olvashatunk a hírekben is a termékről.
A sajtokon gyakran megjelenik egy feltűnő, fehér réteg (állagra, mintha krétával kenték volna rá az élelmiszerre), amelyről sokan azt gondolják, hogy penész lehet, így a sajt megromlott, és ki kell dobni, merthogy a penészes dolgokat már nem esszük meg. Sokan persze levágják ezt róla, de azt gondolván, hogy penész. Nagyon sokféle cselekvést vált ki az emberekből, amikor meglátják ezt a kérget. De vajon mi is ez a kéreg?
Ez a fehér kéreg nem mindig penész.
Olvass tovább...
Ez a fehér réteg sajtkristály lehet az esetek többségében, amely kalcium-laktát és tirozin képében jelentkezik. A sajtban található kalcium-laktát szintje emelkedik olyannyira, hogy végül kicsapdóik a sajt oldalára. És ez az, amire nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy igazából megérkezett a sajtra a penész. Ennek a megjelenését például az segítheti elő, ha a sajtot nem csomagoljuk be rendesen, ilyenkor sokkal gyorsabban előjön a fehér réteg.
Hogyan különböztethető meg a penésztől? A kalcium-laktát durvább kiképzésű, kristályosabb, a penész lágyabb. Ha késsel megpiszkáljuk, és szétesik, akkor penész, ha viszont egyben leválik a sajtról, akkor kalcium-laktát.
A sajtkristállyal tehát semmi baj nincs, a tirozinnak és a kalcium-laktátnak nincs saját íze, de a sajtnak aromásabb ízt adnak. Persze mindenképpen érdemes először vizsgálat alá vetni otthon, ha a sajton fehér kérget látsz, hogy eldőljön, valójában mi az.
Olvass tovább...
(via Mentalfloss)