promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy óriási baj van az egészségesnek tartott olívaolajjal
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vásárlói panaszok nyomán mutattak rá a problémára.

Az olívaolajat a mediterrán népek csodaszerének tartják, amely képes meghosszabbítani az életet azáltal, hogy segít számos betegséget elkerülni. Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból kipréselt növényi zsiradék valóban rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

A szervezet számára kiemelkedően fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint természetes antioxidánsokat, de az izomsejtek erősítésére és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére, elkerülésére is alkalmas. Mivel epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Az olívaolaj csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttének kockázatát is.

Ennyi jó tulajdonság mindig gyanús, és most a luxus konyhaeszközöket előállító francia Le Creuset cég rámutatott arra, hogy a csodaszerrel igenis van egy nagy bibi. Minderre maguk is azután jöttek rá, hogy vásárlói panaszok garmadájával voltak kénytelenek szembesülni.

Az olívaolaj óriási problémája, hogy meglehetősen alacsony a „füstpontja”, vagyis viszonylag hamar égni kezd, és onnantól mérgezővé válik. Ráadásul a meggyulladással tönkreteszi a méregdrága edényeinket is, amint az a Le Creuset vevőivel is történt.

A séfek egyébként nem is ajánlják, hogy bárki olívaolajjal süssön, az felesleges puccolás, helyette elég a kész ételeket meglocsolni a jótékony hatású, édeskés növényi zsiradékkal. A sütéshez használjuk inkább a jól bevált napraforgó-vagy repceolajat, esetleg a kókuszzsírt.

A francia edénygyártó szerint igen hamar észrevesszük, ha az olívaolaj használhatatlanná tette az edényeinket. Olyankor barnás film képződik az aljukon, ami valójában az odaégett, toxikussá vált olaj. Mivel elválasztó réteget teremt az edény és az étel között, onnantól kezdve a sütés minősége kívánnivalót hagy maga után, tönkremennek az ízek.

Az olívaolaj egyébként nemcsak a mediterrán térségben, de világszerte egyre népszerűbb. Ezt mutatja, hogy az utolsó „békeévben” (vagyis még a koronavírus előtt), 2019-ben 158 millió fontról 179 millióra ugrott a globálisan értékesített mennyiség értéke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás