promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen fény árad a tengerből éjszaka, szakértők kutatták a magyarázatot
Borítókép:  youtube.com/Wonder World (screenshoot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Maldív-szigeteki Vadhoo-szigeten, úgy fogod érezni magad, mintha az Avatar álomvilágába csöppennél.

A Maldív-szigetek Vaadhoo-sziget néven ismert strandja, éjszaka vakítóan ragyog, mintha ezer és egy led lámpácska világítana az éjszaka sötétjében.

Úgy néz ki, mintha a karácsonyi fények díszítenék az óceánt, és mintha csillagok milliói zuhantak volna a hullámokba felülről ragyogva az árapályban.

De nézzük, hogy mi is ez a jelenség. Alapvetően a "biolumineszcencia" nevű természeti jelenségről van szó, ami azt jelenti, hogy a fényt egy élő szervezet bocsátja ki vagy hozza létre.

Bár a jelenség a tudomány ellenére még mindig pontos magyarázat nélküli, úgy gondolják, hogy a tenger itt számos tengeri élőlénynek ad otthont, amelyek képesek fénytermelő hatást kiváltani. Az emberek a világ minden tájáról érkeznek a Vaadhoo strandra, hogy szemtanúi legyenek ennek a varázslatos túlvilági eseménynek, amely megvilágítja a tenger partvonalát.

De hol van a Vaadhoo-sziget?

Az izzó strand a Raa-atoll egyik szigetén található. Ezt a kis szigetet kevesebb mint 500 ember lakja. Méretétől és lakosságától függetlenül a tengerparti sziget világhírű, aki ellátogat a Maldív szigetekre látni akarja a csillámtengert. Bár a hely már régen titkos volt, manapság már kötelező látnivaló a Maldív-szigeteken a turisták számára.

Mi a hivatalos magyarázat?

A "biolumineszcenciának" nevezett természeti jelenség a fitoplanktonnak vagy planktonnak nevezett mikroorganizmus miatt van. Biolumineszcens természetük miatt ezek a vízi mikrobák élénk kék fényt sugároznak a vízalatt. Szinte olyan, mintha a csillagok azért jöttek volna le, hogy feldíszítsék a tengert.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás