promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorisztikus élmény élhető át egy tóban, a magyarázat döbbenetes
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Palau egy olyan sziget a Csendes-óceán déli részén, amit sokszor figyelmen kívül hagynak, mivel a Fidzsi-szigetek, Bora Bora vagy a Cook-szigetek szomszédságában található, és bizony az utóbbi szigetek igencsak népszerűek az utazók körében. Pedig aki igazi bakancslistás élményre vágyik, annak el kellene látogatnia Palau szigetére, ha szép, és csendes búvóhelyre vágyik.

Az egyik leghihetetlenebb dolog Palauban, hogy itt található a csodálatos Medúza-tó. Nem meglepő, hogy ez Palau egyik leghíresebb látnivalója. A Jellyfish Lake egy tengeri tó Eil Malk szigetén. Mindennap aranymedúzák milliói vándorolnak át a tavon. Amíg csak vándorolnak, akár együtt is úszhat velük bárki, békések.

A medúzával való úszás az elmúlt években tilos volt, mivel a medúzaállomány hanyatlóban volt. 2019-től azonban a medúzák száma újra növekszik, és ismét engedélyezett a velük való úszkálás.

A Medúza-tó körülbelül 12 ezer éves. Ez az utolsó jégkorszak maradványa, ahol ezalatt a tengerszint olyan magasra emelkedett, hogy a tengervíz elkezdte kitölteni a medencét. Azonban, amikor a gleccserek visszahúzódtak, nem volt hova menniük ezeknek a medúzáknak vagy a halaknak. Ez az elszigeteltség lehetővé tette, hogy a tóban lévő fajok maguktól fejlődjenek és egyedivé váljanak és megéljenek egy (tengeri) tóban. (Darwin büszke lenne!)

2005-ben körülbelül 30 millió medúza élt a tóban, bár ez a szám sok éven át csökkent. 2016-ban szinte egymillió sem volt. Szerencsére ma már több millió medúza él a tóban ismét, és a tudósok optimisták a számuk további növekedését illetően.

Szóval, hogyan lehet úszni ezekkel a medúzákkal? Meg fog vajon csípni? Nos, ez a különleges medúzafaj a csípői nélkül fejlődött ki. A tóban lévő medúzák a hozzájuk tapadt algákon élnek. Naponta kétszer átúsznak az egyik partról a másikra, így az algák, amelyekből élnek, növekedni tudnak.

Mivel algákkal táplálkoznak, nincs szükségük a csípőjükre a zsákmány elkapásához. Ez azt jelenti, hogy úszhat velük bárki, és nem kell attól tartani, hogy fájdalmas medúzacsípés áldozatai lesznek, főleg, hogy milliónyi van belőlük.

Órákig úszhatunk ezekkel a lényekkel, miközben a tó egyik partjáról a másikra vándorolnak.

Egy dolgot érdemes szem előtt tartani, hogy a tóban búvárkodni tilos. Ennek két oka van: először is, a búvártartályokból származó buborékok árthatnak a medúzának, ha összegyűlnek a harangjuk alatt. Másodszor, körülbelül 15 méterrel a felszín alatt magas koncentrációban található a hidrogén-szulfid, amely a búvár bőrén keresztül felszívódva halált okozhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás