promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már ezért is fizetni kell? Belépőjegyet szednek mostantól, ha sétálni mész az erdőbe
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szlovák hatóságok belépődíj fizetését tervezik bevezetni idén nyáron, igaz a kezdetekben önkéntes alapon. 

Jó magam, aktív túrázóként azt tudom mondani, hogy ha valóban a természet és a nemzeti parkok fenntartására, védelmére fordítják ezt az összeget, egy abszolút támogatható kezdeményezésnek tartom.

Amúgy sem lenne az intézkedés egyedi, hiszen már szerte Európában bevett gyakorlat a belépődíj szedése. A Magas-Tátrában egyelőre csak önkéntes alapon kezdődik meg a díjfizetési kötelezettség, írja a magas-tatra.info.

Egyelőre a díj 1 € lenne, amit korszerű módon, egy QR-kóddal ellátott leolvasón szednének be az illetékesek.

A belépődíj minden a parkban végzett tevékenységre vonatkozna, mint például a parkban tartott rendezvények, a fotózás és filmezés, de magára a védett területre való belépésre is vonatkozna.

Azonban nem csak a hétköznapi turistáknak kell majd fizetni, hanem a sportolók is kötelezve lennének rá, akik a nemzeti park területén megrendezett versenyeken vesznek részt, de ugyanúgy azokra is, akik a Tátra csodálatos hegyi környezetét szeretnék esküvői háttérnek, azoknak személyenként 20 € lenne a fizetendő összeg.

 Az egyik szlovák tv híradása szerint a belépődíjak még a hegyi túravezetőkre is vonatkoznának, aminek nem mindenki örült. Jozef Janiga, a hegyi vezetők országos szövetségének elnöke nem tetszését fejezte ki a témában.

Évente kb. négymillió turista keresi fel a Magas-Tátrát és az ide látogatók belépődíjából a turisztikai infrastruktúra karbantartása és fejlesztése lenne finanszírozva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás