promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden nap megmosod, pedig tilos és veszélyes - Most elmondjuk, hogy mi az
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre több dologról derül ki, hogy amiben szilárdan hittünk elméletek, akár a főzésben, háztartásban, életmódban, az abszolút másképp van, mint régen.

A hús, hal, tojás és gyümölcsök tisztításáról is rengeteg tévhit kering, amit most tisztázunk. Gondoltad volna, hogy a nyers húst és nyers halat szigorúan tilos megmosni? De vajon tudod-e, hogy miért?

Először is egy-egy öblítéssel nem tudjuk eltávolítani a hús és hal felszínén lévő baktériumokat, továbbá ezek a baktériumok elpusztulnak  hatására. De nem ez az oka annak, amiért a legfőképpen tiltott a nyers hús megtisztítása.

Amikor a húst mossuk, a mosogatóra a környező pultra és felületekre fröccsenő vízben rengeteg baktérium van, melyek tovább szaporodhatnak a nedves közegben, és megfertőzhetik azokat az élelmiszereket, amiket nyersen fogyasztunk.

Javasolt inkább papírtörlővel áttörölni a húst, hogy a nedvességet leitassuk róla, majd alaposan mossunk kezet. A halra ugyanez vonatkozik, azt sem kell leöblíteni sütés vagy főzés előtt, ugyanazon okokból, mint a húsokat. Nyers hús kezelése után, érdemes alaposan fertőtleníteni a munkafelületet.

Mi a helyzet a tojással?

A tiszta tojást azért nem érdemes megmosni, mivel mosáskor megsérülhet a tojás héja, ami által szabadon bekerülhetnek a baktériumok a tojás belsejébe.

 Ha a tojás szennyezett, akkor szárazon tisztítsuk le, ha így sem jön le a szennyeződés, akkor is csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

A zöldséget és a gyümölcsöt viszont meg kell mosni!

A zöldség és a gyümölcsök tekintetében, azokat is meg kell mosni, amelyeknek nem esszük meg a héját, mint például banán vagy narancs.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás