promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyat húzott a Pepsi, hogy a Coca-Cola rögtön beleremegett
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha összejött volna az üzlet, az üdítőitalosok a világ egyik legnagyobb hadiflottájával rendelkeztek volna.

Az 1886-ban bemutatott Coca-Cola mindössze 7 évvel előzte meg a Pepsi piacra dobását, és a két amerikai üdítőital-gyártó azóta elkeseredett küzdelmet folytat, hogy a másik fölé kerekedjen.

Pedig 1922 és 1933 között a Coca-Cola Company számára háromszor is felkínálták a nagy rivális felvásárlásának lehetőségét, ám ők ezt mindig visszautasították, mert nem hittek abban, hogy a „kékek” valaha komoly riválisaik lesznek.

Ez az elbizakodottság később több alkalommal is megbosszulta magát. Az 1980-as években például a Pepsi olyan húzásra vállalkozott, amelynek már csak a hírére is megremegett a Coca-Cola. Elhatározták ugyanis, hogy felvásárolnak egy kisebb hadiflottát a szovjetektől.

A kommunista szuperhatalom 1989-ben már lassan széthullóban volt, és nem finnyáskodott, ha a nyugattal kellett üzletelnie. Állítólag késznek mutatkoztak arra is, hogy 17 tengeralattjárót adjanak el a Pepsinek darabonként 150 ezer dollárért, valamint egy-egy cirkálót, fregattot és rombolót.

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy ennek meg mi értelme lett volna. Nos, akkoriban a Pepsinek 21 palackozója működött a Szovjetunióban, ám további 26-ot szeretett volna létesíteni. A rubel viszont nem volt nemzetközileg átváltható valuta, így az üdítőital-gyártó nem tudta volna másképp felvenni a várható nyereségét, csakis a nagy értékű hadihajók formájában.

Ha az üzlet létrejött volna, akkor a Pepsi rendelkezett volna a világ hatodik legnagyobb hadiflottájával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai óriáscégnek elavult technikát próbáltak átpasszolni, de aztán az elképzelés dugába dőlt, mert a Szovjetunió még annál is hamarabb omlott össze, mint arra sokan számítottak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás