promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális terv: el akarták tüntetni a Balaton nagy részét Magyarország térképéről - a királynő már alá is írta a terveket 250 évvel ezelőtt
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A terv azonban ellenállásbe ütközött, így szerencsére nem sikerült kivitelezni.

Mária Terézia idején, a 18. század derekán, pontosabban 1766-ban mai füleinknek megdöbbentőnek ható projektbe kezdett volna bele a kormányzat,

szinte eltüntették volna a Balatont a térképről.

Ám végül nem lett az egészből semmi, hála a megyék ellenállásának, amelyeknek a nagy tervet végre kellett volna hajtaniuk.

1766-ban Krieger Sámuel tervei alapján le akarták csapolni tehát a Balatont, hogy miért is? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis Mária Teréziáék új termőterületeket szerettek volna kialakítani, miközben hajózási útvonalakat is teremtenek, amelyek megkönnyítették volna az áruszállítást az elmocsarasodott területeken.

Az elmocsarasodott Balaton lecsapolását pedig három ütemben tervezték.

A víz mérete drasztikusan lecsökkent volna, szinte csak töredéke maradt volna meg a terv értelmében. A helyére pedig búzamezőket vizionáltak, körülbelül 129 ezer hold termőterülettel.

Krieger térképe a terv megvalósulatlanságának ellenére igazi kuriózum, hiszen az első valósághű ábrázolása a Balatonnak.

Később azonban megoldást kellett találni az áradásokra, végül - szerencsére - nem a lecsapolás, hanem a vízszintszabályozás mellett döntöttek, az árvíz-problémát pedig az 1863-ban megnyitott Sió-csatorna oldotta meg véglegesen.

Nem sokkal rá már a legkedveltebb magyar üdülőhellyé vált:

(Források: 24, KKBK, Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás