promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fekete pudingok hullottak egy angol város utcájára
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jelenség nem természetfeletti, hanem egy sok száz éves hagyományhoz kapcsolódik.

A britek és írek egyik kedvenc eledelének számító fekete puding – a nevével ellentétben – nem édesség, hanem a véres hurkához (vagy inkább véres kolbászhoz) hasonló csemege. A hajigálásából hosszú ideje – fellengzősen elnevezve – világbajnokságot is rendeznek.

A hagyományosan szeptemberben megtartott őrületet idén a Wolverhamptonból származó Andrew Ferrier nyerte, aki korábban már kétszer is diadalmaskodott a kétes sportértékűnek számító viadalon.

A legenda szerint a pudingdobálás még a középkori rózsák háborújára vezethető vissza, amelyben a Lancasterek és a Yorkok vetélkedtek a hatalomért Angliában, 1455-től kezdődően, három évtizeden keresztül.

A Ramsbottomban megrendezett mostani versenyen a hagyományoknak megfelelően egy 6 méteres póznára kellett felhajigálni a fekete pudingokat, hogy leverjék onnan a felhelyezett, lepényszerű Yorkshire pudingokat. Az indulók egy aranyrácsra állva dobáltak, és háromszor kísérletezhettek.

Az 1980-as években újjáélesztett modern kori viadalokra ma már külföldről is érkeznek versenyzők, például Ausztráliából, illetve a brit korona felségterületén kívül eső Törökországból.

A győztest hagyományosan egy Yorkshire pudinggal koronázzák meg, amiről szintén nem lehet eldönteni, hogy dicsőségnek számít, vagy sima égetésnek. Tavaly persze ez a bolondozás is elmaradt a járvány miatt, de most annál nagyobb örömmel tértek vissza a versenyzők és a nézők.

A szervezők még hasznos tippeket is megosztottak az indulni kívánókkal arról, hogyan lehet a legtöbb Yorkshire pudingot leverni a póznáról. Van, aki az alulról dobálásra esküszik, míg más a felülről ejtésre, akár a kosárlabdában.

A versenyzőknek 1 fontot kell fizetniük három „labdácskáért”, amelyeket nem is olyan egyszerű célba juttatni, mint az első hallásra tűnhet. Ha valaki csak falatozni akar a pudingokból, természetesen azt is megteheti. Jövőre szeptember 11-én tartják a világbajnokságot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás