Táplálkozási szakértők szerint nem létezik jó és rossz étel, a gondot általában a mértéktelen fogyasztás okozza, illetve az sem mindegy, hogy egy-egy finomságot a nap melyik szakában vesszük magunkhoz. Ehhez kínál útmutatót a tik-tak diéta.
Nyilvánvaló, hogy a nagyobb energiatartalmú, illetve lassabban emészthető ételeket a nap korai szakaszában érdemes bevinnünk a szervezetbe, hiszen akkor a testünknek még van esélye lebontani, felhasználni őket, vagyis nem rakódnak ránk feleslegként.
Brutális mennyiségű kalória van egy korsó sörben? Felér három tábla csokiéval?
Olvass tovább...
Olvass tovább...
Ha az egyes ételeket pontosan hozzá tudjuk rendelni a nap különböző időszakaihoz, azzal elvileg esélyt kapunk rá, hogy folyamatosan az ideális súlyunknál maradjunk. A tik-tak diéta alkalmazásával elkerülhetjük, hogy a belső óránk ellen cselekedjünk a táplálkozás terén. A varázslatos módszer pedig így néz ki a gyakorlatban:
- 7 óra – igyunk vizet! A testünk reggel dehidratált, ráfér a folyadékpótlás, még az agyunk is hálás lesz érte.
- 8 óra – együnk zabpelyhet, amely szinte az egész nap folyamán energiával látja el szervezetünket.
- 9 óra – itt a kávézás ideje! A koffein felpörget a napi munkához, ráadásul adrenalint juttat a véráramba, ami még „élesebbé” tesz minket.
Döbbenetes fogyás: 11 nap alatt 7 kilogrammot adott le Rubint Réka vendége - hogy csinálta?
Olvass tovább...
Olvass tovább...
- 10 óra – fogyasszunk magvakat. Hacsak nem madarak vagyunk, ez elég rosszul hangzik, pedig egy kis tökmag például a legkiválóbb nasi. Remek fehérjeforrás, jótékony omega-6 zsírsavakat tartalmaz, és anélkül okoz telítettségérzetet, hogy a vércukorszintünket megváltoztatná.
- 11 óra – brrr… együnk zellert! A rostjai segítenek egészségesen tartani az emésztőszerveket, káliumtartalma segít beállítani a vérnyomást és csökkenteni a stresszt, illetve emellett természetes vízhajtóként működik.
- 12 óra – együnk lazacot vagy más halféléket! Magas az omega-3 tartalmuk, ami javítja az agyfunkciókat és a szívet is egészségesen tartja.
- 13 óra – egy kis saláta. Az anyagcserénk ilyenkor a leggyorsabb, de a zöldségek nem terhelik túl a gyomrunkat.
Ennyit hízott egy átlag magyar a karantén alatt - erre a számra tuti, hogy nem gondoltál
Olvass tovább...
Olvass tovább...
- 14 óra – a bogyófélék ideje. Az áfonyának például igen alacsony a glikémiás indexe (GI), ami arra utal, mennyire hajlamos megemelni a vércukorszintet. Teljen el legalább 40 perc az ebéd és a bogyófélék között.
- 15 óra – a banán színre lép. Lassan álmosodni kezdünk, de ilyenkor nem feltétlenül a magas cukortartalmú édességek a legjobb választások. A banán szintén felpörget, sőt mellette vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít a szervezetünk számára.
- 16 óra – jöhet egy kis gyümölcs smoothie. A cékla vagy a gyömbér ideális alap a turmixhoz, mert remek értágítók, ezáltal javítják az agyműködést.
Pluszkilókkal küzd a Barátok közt sztárja, Som-Balogh Edina
Olvass tovább...
Olvass tovább...
- 17 óra – a munka végét némi szárított gyümölccsel vagy magvakkal ünnepeljük meg. Magas szénhidráttartalmuk révén azonnali energialöketet adnak, a fehérje pedig erőt biztosít például némi edzéshez.
- 18 óra – jutalom a nap végén. Mi is lehetne más, mint egy jó pohár sör? Keserű íze megnyugtat, segít a stressz elűzésében, ráadásul a májunk reggel 3 és 4 óra között regenerálja magát, és akkorra ez a könnyű alkohol már lebomlik.