4+1 elképesztően finom gyümölcs, amellyel még soha nem találkoztál
Olvass tovább...
Nem mindegy, hogy minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő. De mi mit jelent? Miért van ennyi minden? Ha lejárt az étel ki kell dobni. Vagy mégsem?
Sokszor előfordul, ha a konyhában találsz egy élelmiszert, ételt, amit elfelejtettél már korábban, és már lejárt vagy a fogyaszthatósági vagy pedig a minőségmegőrzési ideje. Jó, rendben, mondhatnád, de mi a különbség a kettő között? Erre kaphattunk választ az ételtcsakokosan.hu oldalon.
Kezdjük inkább azzal, hogy mi közös bennünk?
Ez sokkal rövidebb. Mind a kettő az élelmiszerek lejáratát jelöli, és majdnem minden alkalommal kötelező a csomagoláson feltüntetni. És ennyi.
Olvass tovább...
Most térjünk rá arra, mi a különbség!
A fogyaszthatósági időt azokon az élelmiszereken látsz, amik gyorsan romlanak, pár napig fogyaszthatóak biztonsággal. Ilyenek például a hús, a húskészítmények, a pékáru és a készételek.
A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig tartható, alacsonyabb páratartalmú vagy olyan olyan élelmiszereken jelölik, amelyek tartósítottak. Példákkal: száraz tészta, konzevek, gabonatermékek, rizs. Ezeket akkor is lehet még fogyasztani, ha már lejártak. Pár napig, hétig, de azért, ha érezhetően büdös vagy nagyon fura színe van, akkor már ne edd meg.
Ez egy általános jó tanács, hogyha bármilyen étel büdös vagy már ránézésre sem biztató, akkor inkább ne kezdj vele semmit. Hogy tudod ezt megelőzni? Figyeld oldalunkat, hamarosan megírjuk!
Olvass tovább...