promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jóból is megárt a sok: a medvecukor okozta egy férfi halálát
Borítókép:  BlikkRúzs
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy 54 éves massachusetsi építőmunkás heteken át napi másfél zacskóval fogyasztott el a kedvelt retro édességből, ezért állt meg a szíve.

A medvecukor kevés mennyiségben is megemelheti az ember vérnyomását, ezért kell vele nagyon vigyázni, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Egy massachusettsi férfi szíve azért állt meg, mert hetekig minden nap másfél zacskóval evett meg a kedvelt retro édességből.

A gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrendkiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul. Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött.

„Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő”

magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke.

Az 54 éves féri esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról fekete medvecukor ízűre. Egy gyorsétteremben, ebéd közben esett össze. Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy a szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.

„Az amerikai gyógyszerhatóság 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből”

– mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa.

A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült, és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás