Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mongóliában megnéztem a világ legnagyobb lovasszobrát – galéria

Mongóliában megnéztem a világ legnagyobb lovasszobrát – galéria

Gasztro & Tourism

Mongóliában megnéztem a világ legnagyobb lovasszobrát – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:01

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző cikkemben arról számoltam be, hogyan éltem túl egy homokvihart, de megkóstoltam a mongol gulyást is.

Nyomós okom volt arra, hogy a következő nap korán reggel elinduljunk visszafelé. Sajnos csak a helyszínen vettem észre, hogy nem igazán sikerült jól összeállítani a programot: hiszen kimaradt belőle a világ legmagasabb szabadon álló szobra,  ami nem más, mint az Ulánbátortól 54 km-re lévő Dzsingisz kán szobor.  Gyorsan átszerveztem mindent, mert ide mindenképpen el akartam menni!

Abban már szinte akkor is biztos voltam, hogy Mongóliában nem fogok visszatérni.

Pár órás utazás után ismét egy helyi típusú „étteremben” ebédeltünk. Itt megkaptam tömegével azt, amit Ulánbátorban szerettem volna, de utólag jöttem rá arra, hogy nagyon jó volt legalább egyszer egy színvonalas étteremben enni.

Ulánbátortól körülbelül egy órás autóútra a kiterjedt, sík mongol sztyeppe közepén magasodik egy félelmetes erővel ható, monumentális kolosszus:

itt található a mongol Dzsingisz kán előtt fejet hajtó hatalmas építmény, mely a világ legnagyobb lovasszobra címet is magáénak tudhatja.

A megdöbbentő méretével az egész környéket uraló szobor, annak a nemzeti megújulásnak a része, amely a húsz évvel ezelőtti mongol kommunista kormány rendeletét kívánja ellensúlyozni, mely annak idején betiltotta a katonai vezető, Dzsingisz kán előtt való tisztelgést.

A mongolok, akik ma az egyetemektől a reptereken át a vodkásüvegig mindent a hódító képével illetnek, a szobor körül – a tervek szerint – egy tematikus parkot kívánnak létrehozni, mely kétszáz jurtát is magában foglaló területén a 13. századi mongol törzsek nomád életmódját mutatja majd be autentikus módon.

Ennek még csak kezdetleges nyomát láttam...

A szoborba természetesen be is lehet menni. Majd aki szeretne, az felmehet a felső szintre, ahol farkasszemet lehet nézni a nagy vezérrel.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria