promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Károly király azonnali döntést hozott: rögtön kidobta a palotából a herceget

Károly király azonnali döntést hozott: rögtön kidobta a palotából a herceget

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Nem kapott több esélyt, távoznia kell. 

Hatalmas feszültség a brit királyi családban: Károly király és András herceg konfliktusa

A brit királyi családon belüli ellentétek újabb szakaszba léptek, miután Károly király türelme végleg elfogyott öccsével, András herceggel szemben. A vita tárgya András jelenlegi lakhelye, a Windsor Great Parkban található Royal Lodge, amelyet a herceg 2003 óta bérel egy 75 évre szóló szerződés keretében. Az ingatlanhoz kapcsolódó költségek és a herceg általános anyagi helyzete miatt azonban Károly most úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az eddig évente hárommillió fontba kerülő biztonsági szolgálat szerződését. Ez azt jelenti, hogy András hercegnek vagy magának kell kifizetnie a biztonsági költségeket, vagy pedig költöznie kell a Royal Lodge-ból​.

Miért került sor a költözésre?

András herceg helyzete jelentősen megváltozott, miután 2019-ben visszalépett királyi kötelezettségeitől a Jeffrey Epstein botránnyal való összefüggései miatt. A közvélemény kritikája és a családon belüli feszültségek hatására a királyi család végül arra kényszerítette, hogy háttérbe vonuljon, és elvesztette közfinanszírozott biztonsági védelmét is. Bár Károly király hajlandó volt átvállalni öccse privát biztonsági költségeit, ez az intézkedés most lejárt, és az új helyzetben András hercegnek kellene megoldania a védelem költségeinek fedezését.

A Royal Lodge egy 30 szobás, történelmi jelentőségű ingatlan, amely évente több százezer font fenntartási költséget igényel. Károly már korábban is felvetette, hogy András számára ésszerűbb lenne egy kisebb és gazdaságosabb otthonba költözni, mint például a Frogmore Cottage-ba, amely korábban Harry herceg és Meghan Markle otthona volt. Frogmore Cottage bár kevesebb helyet kínál, mégis a Windsor-kastély területén található, és rendelkezik a szükséges biztonsági védelemmel. Ennek ellenére András herceg többször is visszautasította az átköltözés lehetőségét, mivel úgy érzi, hogy ez méltatlan leminősítése lenne eddigi életvitelének​.

Mi várható András herceg jövőjét illetően?

A brit sajtó értesülései szerint a király egyre határozottabb lépéseket tesz annak érdekében, hogy öccse elhagyja a Royal Lodge-ot. A királyi család forrásai szerint Károly nem hajlandó tovább pénzt költeni a Royal Lodge biztonságára és fenntartására, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a brit közvélemény egyre érzékenyebb az ilyen jellegű kiadásokra. András számára tehát csak két lehetőség maradt: vagy magára vállalja a biztonsági költségeket és a karbantartási munkálatokat, vagy költöznie kell.

András herceg számára az ingatlan fenntartása komoly anyagi megterhelést jelentene, mivel a rendelkezésére álló pénzügyi források jelentősen csökkentek az elmúlt években. A 2017-es becslések szerint nettó vagyona mindössze 5 millió font körül mozog, amely a legalacsonyabb a királyi család tagjai között. Bár Károly király egy "nagylelkű" magánjáradékot biztosít számára, ez az összeg sem lenne elegendő a hatalmas rezidencia fenntartásához és védelméhez, ha András továbbra is ragaszkodik a Royal Lodge-ban való maradáshoz​.

Az elkövetkezendő hónapokban valószínűleg újabb fejlemények várhatók a királyi család ezen belső konfliktusában, hiszen Károly szeretné rendezni a helyzetet, hogy a családi birtokokat hatékonyabban tudják kezelni. Az már biztos, hogy a Windsor-kastély közelében lévő Frogmore Cottage továbbra is rendelkezésére áll András számára, ám kérdéses, hogy hajlandó lesz-e engedni és új életet kezdeni egy kisebb, szerényebb környezetben​

forrás: The Independent