promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az év átverése: súlyos tízmilliókat utalt át azonnal a borsodi nő egy álrendőrnek

Az év átverése: súlyos tízmilliókat utalt át azonnal a borsodi nő egy álrendőrnek

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az átverés miatt nyomozást indított a rendőrség, egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak a bűnözők.

Csalás miatt folytat nyomozást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az átverés áldozata egy nő. Mint kiderült, a nagyobb hitelesség kedvéért ma már akár videóhívással is próbálkoznak a kiberbűnözők, hogy megszerezzék a gyanútlan áldozatok lassan összekuporgatott pénzét. 

Szeptember elején történt, hogy videóhíváson keresztül keresett meg egy nőt egy magát kiberbűnözés elleni nyomozónak kiadó férfi. Az „ezredes” azt mondta az asszonynak, veszélyben van az egyik banknál fenntartott számláján a pénze, és azonnal biztonságba kell helyezni. A nő megbízott az ismeretlenben, ezért közel 40 millió forintot utalt át neki. Az álrendőr még a lekötött pénzének a felvételéről is meggyőzte a nőt. Az eset után az asszony gyanúsnak vélte az ügyet és a rendőrséghez fordult, ahol elmondták neki, hogy csalás áldozata lett.

Egy ajkai nyugdíjas kétmillió forintot utalt át a bűnözőknek

Egy Ajkán élő nyugdíjas a világhálón böngészve bukkant egy hirdetésre, amelyben a mesterséges intelligencia segítségével ígértek mesés hozamú befektetési lehetőséget. Nem volt rest, azonnal regisztrált (minden kért adatot megadott a weboldalon), majd hamarosan csörgött is atelefonja. Egy készséges ügyintéző elmondta, hogy először is 37 500 forintot kell regisztrációs díjként átutalnia, ezután kezdődhet az igazán nagy üzlet. Az idős férfi el is utalta a kért összeget, majd ugyancsak telefonon keresztül kezdték győzködni, hogy egy nagyobb összeget is utaljon át.

A rábeszélés hatására a sértett közel 2 millió forintot el is utalt a megadott számlára. Ezután jött rá, hogy pénze csalókhoz került. A bankszámláját letiltatta és feljelentést tett a rendőrségen.

Szerelembe esett az interneten, 800 ezer forintja bánta

A napokban tett feljelentést egy Tolna vármegyei városban élő nő, aki még augusztusban ismerkedett meg online egy amerikai katonával. A magyar származású, idegenbe szakadt, özvegyen maradt férfi annyit kért „szerelmétől”, hogy egy csomagot vegyen át, amit egy szállítmányozónál ő már le is adott. 

A csaló azt ígérte az asszonynak, akit következetesen „szerelmemnek” szólított, hogy hamarosan leszerel a seregből, és a kislányával itthon telepednek le. Az csak később derült ki, hogy a csomagért vámra 2 000 eurót kell fizetni, amit az akkor még gyanútlan hölgy el is utalt két magyar számlaszámra. Ezután vérszemet kaptak a csalók, további 6000 eurót is fizettetni akartak pénzmosás gyanúja miatt, valamint az FBI bevonását is kilátásba helyezték. 

Az asszony számára ekkor jött a felismerés, hogy szó sincs szerelemről, és a rendőrséghez fordult.

Forrás: police.hu