promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Otthon, egyedül, gatyában inni – A finneknek tényleg van külön szavuk erre?

Otthon, egyedül, gatyában inni – A finneknek tényleg van külön szavuk erre?

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A hír igaz is, meg nem is, felszínesen szemlélve valóban van egy ilyen vicces jelentése az egyik szavuknak, amely azért mélyebb rétegekkel is rendelkezik.

Amikor az egyszerű, de megelégedett, emberhez méltó életstílus kerül szóba, akkor legtöbbször a skandináv államok, és különösen a dánok jutnak eszébe a kívülről – irigykedve – szemlélődőknek. Ki ne ismerné a hygge kifejezést, amely az otthoni, kényelmesen bekuckózott, boldog állapotot takarja?

Nos, ilyesfajta egyedi különlegességet a balti államok is képesek produkálni, például a Balti-térséghez és Skandináviához egyaránt odasorolt Finnország lakói. Kevés szavú, kissé mogorva nagyivóknak vannak elkönyvelve, akikről egy furcsán vicces pletyka is elterjedt.

Állítólag ugyanis a finneknek külön szavuk létezik arra, ha valaki odahaza, egyedül, egy szál alsógatyában iszogat. A legdöbbenetesebb az egészben az, hogy – tényleg igaz!

 A This is Finland oldal szerint a kalsarikännit kifejezés éppen ennek a boldog (boldogtalan?) állapotnak a leírására való. A cél tehát a magányos (vagy szűk körű) berúgás, a kocsmába, szórakozóhelyre történő kiruccanás legcsekélyebb szándéka nélkül.

Ezt a nem túl bizalomgerjesztő hozzáállást a finnek persze igyekeznek árnyalni a külvilág számára. Az egyik blogger szerint például valóban viccesnek tűnik, de a kalsarikännit pontos jelentése nem az, amit fentebb vázoltunk.

Lássuk előbb magát a szót! A kalsari jelenti az alsóneműt, míg a kännit a részegség szónak a többes száma. A fordítás tehát nagyjából stimmel, de a finnek szerint a kifejezés mélyebb értelmét kellene megragadnunk.

Ez pedig nem más, mint egyfajta pizsamaparti, ahol az alkohol is szerepet játszik, és egyáltalán nem kell az ivást egyedül művelni, történhet a barátunk házában, vagy egy hotelszobában, de akár egy tóparti sátorban is. A lényeg itt is a meghitt félrevonulás, mint a hygge esetében – ugye, hogy máris szebben hangzik?

A nagyvilágban egyébként a kalsarikännit szó Pantsdrunk formában is elterjedt, a koronavírus-járvány idején pedig sokan (kényszerűségből) ki is próbálhatták, hogy milyen odahaza, a négy fal között, gatyában (vagy bugyiban) enerváltan iddogálni.

Egyébként így kell helyesen kiejteni a finn szót: