promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ilyenek az ukrán menekültek, az európai társadalmaknak kezd elegük lenni belőlük, EU-s vezető mondta ki

Ilyenek az ukrán menekültek, az európai társadalmaknak kezd elegük lenni belőlük, EU-s vezető mondta ki

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Bajok vannak a munkaerőpiaci integrációval.

AZ UKRÁN MENEKÜLTEK EURÓPÁBAN

Olaf Scholz német szövetségi kancellár nemrégiben kijelentette, hogy az Ukrajnából érkezett menekülteknek ideje lenne nagyobb arányban munkát vállalniuk Németországban. Az SPD teltowi fórumán tartott beszédében Scholz hangsúlyozta, hogy bár már több mint 200 ezer ukrán menekült helyezkedett el a német munkaerőpiacon, sokkal többre lenne szükség a teljes integrációhoz.

Scholz elmondása szerint Németország nagy erőfeszítéseket tett az ukrán menekültek befogadása és támogatása érdekében, ám ezzel párhuzamosan fontosnak tartja, hogy azok, akik képesek dolgozni, ezt meg is tegyék. A német kancellár kifejezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy még mindig számos ukrán menekült van, aki inkább a szociális juttatásokra támaszkodik ahelyett, hogy munkát vállalna.

MUNKAERŐPIACI INTEGRÁCIÓ

A német társadalom és gazdaság számára komoly kihívást jelent a menekültek integrációja. Az ukrán menekültek száma Németországban már meghaladja az egymilliót, és a német kormány arra törekszik, hogy ezek az emberek hosszú távon is a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Azonban a munkaerőpiacra való belépés nem mindig egyszerű, hiszen sokan nyelvi nehézségekkel küzdenek, vagy éppenséggel nem rendelkeznek a német munkaerőpiacon elvárt szakképesítéssel.

OLAF SCHOLZ ÉS A NÉMET MENEKÜLTPOLITIKA

Scholz megjegyzései összefüggésben állnak azzal a szélesebb vitával is, amely a német közéletben folyik a menekültügyi politika hatékonyságáról és fenntarthatóságáról. A német kormány és a tartományi vezetők között is vita zajlik arról, hogy milyen mértékben terhelhető a szociális rendszer, és hogyan lehetne ösztönözni a menekülteket a munkavállalásra.

A német munkaadók szövetségei és a gazdasági szereplők szintén sürgetik a gyorsabb integrációt, mivel a munkaerőhiány komoly gondokat okoz a német gazdaságban. Ugyanakkor a menekültek integrációjához szükséges források biztosítása, például nyelvtanfolyamok és szakmai képzések formájában, szintén jelentős költségekkel jár.

Scholz kijelentései azt tükrözik, hogy a német kormány nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a menekültek munkaerőpiaci integrációjára, amely nemcsak a gazdaság, hanem a társadalom számára is előnyös lehet hosszú távon. Az ukrán menekültek munkavállalása nemcsak anyagi függetlenséget biztosítana számukra, hanem elősegítené a német társadalomba való beilleszkedésüket is, ami mindkét fél számára pozitív eredményekkel járhat.

forrás: Tagesschau