promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó, ami Szeged belvárosában történik, riasztó számokat közöltek

Aggasztó, ami Szeged belvárosában történik, riasztó számokat közöltek

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Hírek jöttek Szegedről, és nem túl rózsás a helyzet.

Még mindig tombol a nyári kánikula, ami nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem például a közlekedésre is hatással van, hiszen a MÁV vonatai sem járnak rendesen a síneket megolvasztó forróság miatt. Ez pedig évről-évre rosszabb lesz, a klímaváltozás miatt hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy ezek a nyarak már sosem lesznek enyhébbek, csak egyre melegebbek.

A legújabb mérések szerint az elmúlt 13 hónap globális szinten a legmelegebb volt, és ez az extrém meleg Magyarországon is megfigyelhető.

A klímaváltozásnak van egy komoly hatása a magyar településekre is, ugyanis fokozza az éghajlatváltozás következményeit, ezáltal jelentősen növekszik az éves középhőmérséklet. Most igen aggasztó például, ami Szeged belvárosában történik, a helyi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén folyó, az éghajlatváltozás városi hatásait vizsgáló kutatás kimutatta, hogy Szegeden jelentősen emelkedett az éves középhőmérséklet.

Míg a város külterületén 14,4 Celsius fok volt az elmúlt egy év középhőmérsékletet - ami jelentősen meghaladja az 1981 és 2010 közötti időszak 11,5 fokos átlagát -, a belvárosban 15,2 Celsius fokot mértek, ami olyan európai nagyvárosok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille, vagy Szaloniki

Szegeden 1988 óta zajlanak ilyen mérések, és a mostani vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy Magyarország harmadik legnépesebb nagyvárosának éves átlaghőmérséklete már a mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami igen riasztó.

Szeged belvárosában egyébként az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, mint a külterületen; hozzá kell tenni, hogy a külterületeken mért értékek is jócskán megemelkedtek, ami a klímaváltozás közvetlen hatását bizonyítja.