promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Míg a MÁV kétségbeesve küzd az elemekkel és a késésekkel, addig a világ másik felén maga Optimus Prime vágja a gallyakat a sínek felett

Míg a MÁV kétségbeesve küzd az elemekkel és a késésekkel, addig a világ másik felén maga Optimus Prime vágja a gallyakat a sínek felett

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Különleges gépeket vetettek be a Kiotó-Oszaka-Kobe térségében végzett karbantartási munkálatok elvégzésére.

Nem mindennapi látványban lehet részük a vasútvonal utasainak, júliustól ugyanis a vasúti karbantartókat egy hatalmas robot segíti, amely tényleg úgy néz ki, mintha egy filmből lépett volna elő. A látványos robotot a West Japan Railway Company üzemelteti, és a Jinki Ittai robotikai céggel, valamint a Nippon Signal közlekedési technológiai céggel összefogva fejlesztették ki.

A JR West szerint az új kolléga feladata kezdetben a sínek mentén lévő faágak nyesése és a sínek fölötti kábeltartó állványok festése lesz. A projektet a munkaerőhiány megoldása miatt hívták életre, egyben abban is reménykednek, hogy használatával javulnak a biztonsági mutatók.

A robot ugyanis olyan feladatokat is minden gond nélkül elvégezhet, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik az alkalmazottakat. A robot akár 12 méteres magasságban is képes dolgozni, és 40 kilogramm súlyú tárgyakat is képes megemelni, két karját pedig akár láncfűrésszel is felszerelhetik.

A gépet egy síneken közlekedő teherjárműre szerelik, és annak belsejéből irányítja egy dolgozó, aki kamerákon keresztül a robot szemén keresztül lát. A JR West már most a robotflotta bővítését tervezi - közölte a Cybernews.

A robot hasonlít a tokiói székhelyű Tsubame Industries mechanikai vállalat által kifejlesztett mecha-stílusú robotruhára, amely tavaly került forgalomba. A "mecha" egy japán kifejezés és sci-fi műfaj, amely óriás robotokkal és gépekkel foglalkozik, amelyeket gyakran emberek irányítanak.

Hogy közben errefelé mi a helyzet? A kánikula miatt rengeteg a késés a MÁV-nál, műszaki okokkal, járműhibával, váltóproblémákkal magyarázzák a helyzetet a Mávinformon, ahol szinte záporoznak a posztok, no meg persze a felforrva és felháborodva íródott kommentek is.