promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szalmonellát okozhat a görögdinnye: súlyos fertőzéseket kaphatunk kedvenc nyári csemegénktől, és nem is tudtál róla

Szalmonellát okozhat a görögdinnye: súlyos fertőzéseket kaphatunk kedvenc nyári csemegénktől, és nem is tudtál róla

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A nyár legjobb része a dinnye: édes, illatos, tele van vitaminnal és vízzel, ám bizonyos esetekben nagyon veszélyes lehet az egészségre.

Azt a legtöbben tudják, hogy a nem kellőképpen átsütött hús, vagy éppen a fagylalt, de még a szennyezett víz is eredményezhet szalmonellafertőzést, de a legtöbben még sosem hallottak arról, hogy a magyarok kedvenc nyári gyümölcse, a görögdinnye is hordoz magában ilyen kockázatot bizonyos körülmények között.

Rosszabb esetben ugyanis szalmonellafertőzést, liszteriózist, de egyéb más bélfertőzést is összeszedhetünk, ha nem figyelünk eléggé. A téma kapcsán Adrian Doboly, a Natures biotechnológiai laboratórium immunitás-szakértője erősítette meg a Pluskának, hogy milyen kockázatos lehet a könnyelmű gyümölcsfogyasztás.

Rámutatott, ha az olyan gyümölcsöket, mint például a görögdinnye, az eper, a málna vagy éppen a nektarin, nem megfelelően tároljuk, hozzájárulhatunk a baktériumok és gombák gyorsabb elszaporodásához, melyek mindenhol jelen vannak. A szakértő ezen a ponton hangsúlyozta:

„Az olyan baktériumok, mint a szalmonella vagy az E.coli megfelelő körülmények között exponenciálisan szaporodnak, és órák alatt elárasztják a fertőzött élelmiszereket”.

Ismert tény, hogy az érett görögdinnye mindig jó választás, hiszen dúskál az értékes vitaminokban, azt sokan elfelejtik, hogy ha helytelenül tároljuk a nyári gyümölcsök királynőjét, a saját egészségünket tesszük kockára.

Habár a manapság uralkodó brutálisan elszálló árak miatt sokan döntenek a félbe vágott dinnye mellett, ennél rosszabbat nem is tehetnénk magunkkal, főleg akkor, ha egy olyan felvágott dinnyét vásárolunk meg, ami nem hűtőben volt tárolva.

A legideálisabb, ha egészben vásároljuk meg a görögdinnyét, otthon pedig érdemes megmosni és hűtőben tárolni. Azt is érdemes észben tartani, hogy 4 napig pihenhet a hűtőben anélkül, hogy felvágnánk. A dinnye húsának pH-értéke alacsony, ami azt jelenti, hogy nagyon is kedvez a betegséget okozó csírák szaporodásának.

Amennyiben már megtörtént a baj, úgy nem elegendő csak levágni a rothadás vagy egyéb sérülés által láthatóan érintett részt. Ha egy puha dinnyén rothadást vagy penészedést látunk, jobb, ha az egésztől egy az egyben könnyes búcsút veszünk, ugyanis a a baktériumok és a penész sokkal mélyebben vannak jelen a gyümölcshúsban, mint az kívülről látszik.