promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felejtsd el a dinnyekopogtatást: innen tudhatod biztosra, hogy mézédes, érett gyümölcsöt vettél
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felesleges a dinnyéket ütögetni, kopogtatni, valójában innen tudhatod, hogy érett és mézédes gyümölcsöt veszel.

Régen elterjedt az a balgaság, hogy ha a görögdinnyét nekiállunk ütögetni, kopogtatni, abból meg tudjuk állapítani, hogy eléggé érett-e. Valaki kitalálta, hogy ha mély, kongó hangot ad ki magából a dinnye, akkor az biztos mézédes és érett, aztán mikor otthon felvágjuk, és megkóstoljuk, csalódnunk kell, mert mégsem annyira édes és finom, mint vártuk.

A kongó hang még nem egyenlő az érett dinnyével

Bármi hihetetlen, egy dinnye érettségének minőségét nem kopogtatással lehet megállapítani, ez egy hatalmas tévedés. Az a bizonyos kongó hang valójában a gyümölcs magas víztartalmára utal, ha ilyen hangot hallunk a dinnyéből, akkor biztosak lehetünk benne, hogy annak a darabnak igen magas a víztartalma, tehát biztos nem olyan üreges, kásás belül - ami egyébként a dinnyerajongók rémálma.

Ha dinnyét akarunk vásárolni, nem árt egy-két dologgal tisztában lennünk. Először is nem érdemes olyan dinnyéket venni, amik egy nagy rakás alján vannak, mert azok könnyen megsérülhetnek a többi gyümölcs súlya alatt, és ennek következtében könnyen romlásnak is indulnak. Ugyancsak nem jó, ha a dinnye kint van a tűző napon, mert így ugyancsak gyorsabban romlik, nem beszélve arról, hogy az ízeket sem tudja úgy megőrizni.

Innen tudhatod, hogy valóban érett-e a dinnye

Hagyjuk a kopogtatást, az még nem garancia semmire. Helyette mutatunk néhány olyan trükköt, amivel tényleg meg tudjuk állapítani, hogy eléggé érett-e a dinnye.

Az első és legfontosabb, amit meg kell figyelnünk a gyümölcsön, az a bizonyos folt. Mint köztudott, a dinnyét mindenhol éri a nap, mikor érik és növekszik, kivéve azt a pontot, ahol a földdel érintkezik. Ezt egy jól látható, sárga folt jelzi a héjon; ez az, amit érdemes szemügyre venni. Ha ez a folt kicsi és fehér, akkor biztos, hogy azt a dinnyét túl korán szedték le, tehát éretlen. Ha viszont sárga, akkor nagy eséllyel érett és mézédes.

A másik, amit érdemes megfigyelni rajta, az a kocsány. Merthogy érett dinnye esetében a kocsány már elkezdett száradni és barnulni. Ha a kocsány erős, friss, és zöld, akkor jobb, ha inkább tovább keresgélünk, mert az a gyümölcs még nem érte el a teljes érettséget.

A dinnye héjának a színe is árulkodó lehet, ugyanis az érett dinnye héja szilárd és vastag, ha viszont fényes, akkor ne is vizsgáljuk tovább, mert biztos, hogy még nem érett be teljesen.

Bármi hihetetlen, de a repedésekről is meg lehet állapítani egy dinnye érettségét: minél több repedés van rajtuk, annál édesebbek, hiszen ez azt jelenti, hogy azoknál az egyedeknél több rovat porozta be a virágot.

És végül egy olyan trükk, ami egy igen érdekes dolog is egyben. Kevesen tudják, hogy dinnyékből is van férfi és nőnemű. A férfi dinnye nagy és ovális, hosszúkás alakú és vízízű, a női dinnye pedig kerekded és édes.

Tehát ha valóban édes dinnyét akarunk venni, akkor mindenképpen a női egyedeket keressük.

(Forrás: Agrárszektor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás