promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos hazugság övezi a botrányos görögdinnyét, egész életedben hagytad magad megvezetni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A görögdinnye az egyik legismertebb gyümölcs a világon. Már ebben a mondatban is van pontatlanság, tudod, hogy micsoda?

A görögdinnye neve a görög "pepon" szóból ered, amely "nagy tököt" jelent. Az angol nyelvben használt "watermelon" elnevezés pedig a víztartalmára utal.

A görögdinnye tudományos neve Citrullus lanatus, és a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik. Ez a család több más népszerű növényt is magában foglal, például a cukkinit, a sütőtököt és az uborkát. Biztos nem gondoltad, hogy ezek a legközelebbi rokonai a görögdinnyének. Egy 2021-es kutatás szerint a szudáni Kordofan dinnye az őse, amely Darfúrban nő.


(Fotó: Profimedia)

David Livingstone feljegyzéseiben a Kalahári sivatagot említi meg fő termőhelynek és innen is eredeztetik a növényt. Egyiptomban már 5000 évvel korábban használták a gyümölcsöt, ugyanis olyan hieroglifát találtak, amely görögdinnyeszüretre utalt. A fáraók sírjába is helyeztek belőle, mivel kiváló túlvilági csemegének tartották.

Kínában már a 10. században termesztették, azóta is ez az ország a legnagyobb görögdinnyetermelő, Európába pedig bevándorlókkal együtt érkezett a 13. században. Világszerte különböző módszerekkel termesztik. A szabadföldi termesztés mellett üvegházakban is nevelhető. A növényeket általában magról ültetik vagy palántákat telepítenek.Húsa általában vöröses-rózsaszín, de vannak olyan fajták is, amelyeknek sárga vagy narancssárga a húsuk. Ez utóbbiakat gyakran "sárgadinnyéknek" vagy "narancsdinnyéknek" nevezik.

Bár a legtöbb ember csak a görögdinnye húsát fogyasztja, a héja is felhasználható. A görögdinnye héja lédús és ropogós, és akár salátákhoz is hozzáadható. Néhány helyen a görögdinnyét szépítő- és bőrápoló szerekben is használják.A görögdinnye kb. 92%-ban vízből áll, ezért kiváló hidratáló hatással bír. Nagyszerű választás a szomjúság oltására és a hidratálásra.

Bár a görögdinnye alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, mégis sok értékes tápanyagot tartalmaz. Gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és likopinban, valamint tartalmaz kisebb mennyiségben B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például káliumot és magnéziumot.
A görögdinnye jellegzetességei a húsában található magok. Ezek a magok általában laposak és feketék, és nem ehetők, annak ellenére, hogy gazdagok fehérjében és egészséges zsírokban.


(Fotó: Profimedia)

A görögdinnye a likopin nevű erőteljes antioxidánst is tartalmazza. A likopin egy karotinoid vegyület, amelynek számos egészségügyi előnye van, például védi a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

A görögdinnyének számos fajtája létezik különböznek méretben, alakban és színben. Például vannak nagyobb, kerek görögdinnyék, de léteznek henger alakú vagy ovális formájúak is. A leggyakoribb fajták közé tartozik a Crimson Sweet, a Jubilee, a Sugar Baby és a Yellow Doll.
A görögdinnyét általában frissen fogyasztják, de más módon is felhasználható. Például salátákhoz, smoothie-khoz vagy jégkrémekhez ízesítőként. A görögdinnye húsát gyakran gyógyító hatású italokba és tonikokba is belefőzik.

A világ legnagyobb görögdinnyéje címre is pályázott már valaki: 2013-ban egy japán gazda egy nevetségesen nagy görögdinnyét termesztett, amely megdöntötte az addigi világrekordot. Ez a görögdinnye 159 kg-ot nyomott!

Számos kultúrában különleges jelentése van. Például a kínai kultúrában a görögdinnye a jó szerencsét és a boldogságot jelképezi.


(Fotó: Profimedia)

(Forrás: wikipedia.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás