promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt csináld, ha fülbemászó megy a füledbe

Ezt csináld, ha fülbemászó megy a füledbe

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Ugyan nem erről kapta a nevét, de előfordulhat, hogy tényleg fülbemászó megy bele a füledbe. Elmondjuk, mit csinálj ilyen esetben.

Régóta él az a tévhit az emberekben, hogy a fülbemászó belemászik az ember fülébe. Ez azonban nem igaz, mindenesetre adódhat olyan eset, hogy valóban a füledbe megy egy példány. Ez a veszély minden rovar esetében fennáll, ugyanúgy kerülhet a fülünkbe egy légy, szúnyog, vagy pók is, mégis a fülbemászó az, amitől ilyenkor leginkább viszolyog mindenki - pontosan azért, mert elterjedt róla ez a balgaság.

Kétségkívül nem éppen kedves küllemet mutató állat a fülbemászó, elég riasztónak tűnhet jellegzetes, hátsó fogója miatt, de az emberekre nézve teljesen ártalmatlanok, nem csípnek, és allergiát sem okoznak. Bár a nevét valamiért arról kapta, hogy a fülekbe mászik, valójában semmivel sem nagyobb az esélye, hogy egy ilyen jószág véletlenül beletéved a hallójáratunkba, mintha mondjuk egy figyelmetlen légy teljes sebességgel nekiszáll a fülünknek.

Ha azonban megtörténik, akkor az rendkívül kellemetlen tud lenni, hiszen a hangja is elég zavaró, ahogy a szerencsétlen rovar próbál kimenekülni a fülünkből, viszketést okozhat a mocorgásával, illetve mikrosérülések sem kizárhatók egy ilyen nem kívánatos találkozás eredményeként. A fülünkbe jutott bogár akár füldugulást, halláscsökkentést, duzzanatot, fertőzést, gyulladást, dobhártyasérülést, vérzést, fájdalmat, váladékozást is kiválthat.

Ezt csináld, ha bogár kerül a füledbe

Ha valóban belement egy bogár a füledbe, minél előbb távolítsd el onnan. Először is a fejünket oldalra kell hajtani, és rázogatással akár könnyedén megszabadulhatunk tőle. Ha ez nem sikerül, akkor pár csepp babaolajat vagy paraffinolajat csepegtessünk a fülbe, amivel megkönnyítjük az eltávolítását. Persze nem minden háztartásban tartanak babaolajat, az ember ilyenkor rögtön a vízhez nyúl, de ennél rosszabbat nem is tehetnénk ilyen helyzetben. Ugyanis ha vízzel próbálkoznánk, attól megduzzadhat a fülbe került idegen tárgy vagy a rovar, és még nehezebb lesz kiszedni; ugyanígy nem megoldás a fülpálcika sem, mert az még beljebb tolhatja az oda nem illő dolgot, nem beszélve arról, hogy a használata sérülést is okozhat.

Ha nem sikerül otthon eltávolítani a fülünkből az állatot, akkor tanácsos mielőtt fül-orr-gégészhez fordulni, aki speciális eszközökkel, lámpával, fogókkal könnyen meg tudja oldani a problémát. Természetesen a szakember ezután meg is vizsgálja a fülünket, hogy megbizonyosodjon róla, nem okozott-e valamilyen sérülést, károsodást.