promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Küszöbön egy újabb világjárvány? Megint a denevérek miatt aggódnak a szakértők
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az afrikai Ugandában élő csimpánzok denevérürülékkel, úgynevezett guanóval kezdtek el táplálkozni egy erdőirtás után.

A csimpánzok kénytelenek voltak a denevérürülék után nyúlni, miután hatalmas erdőirtás történt az ugandai Budongo természetvédelmi területen. Sajnálatos módon ennek az lett a következménye, hogy szinte teljesen kipusztultak a Raphia farinifera pálmák, amelyekből a csimpánzok a szükséges ásványi anyagokat szerezték be.

A kiirtott területeken az emberek dohányt kezdtek el termeszteni, amit aztán nemzetközi cégeknek adnak el. 

A helyszínre kamerákat telepítettek, amelyek rögzítették, hogy a főemlősök a guanónak nevezett denevérürüléket fogyasztanak. A tudósok 2017 és 2019 között még azt is megállapították, hogy a csimpánzok minden nap ebből az ürülékből táplálkoztak. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a denevérürülék nagyon veszélyes betegségeket, például az ebolát, a koronavírust vagy a lépfene kórokozóját is átviheti – adta hírül az újszó.

A szakemberek ennek apropójából mintákat kezdtek el begyűjteni, amelyek egészen elképesztő eredményt mutattak. 

„Mind a 27 vírus új volt a tudomány számára, így nem tudjuk, milyen hatással lehetnek az emberekre vagy más állatokra. Egy vírus azonban igazán kiemelkedett. Egy olyan vírus rokona volt, amelyet mindenki ismer - a SARS-CoV-2”

- jelentette ki Tony Goldberg professzor, a Madison Egyetem munkatársa.

A vírusokat az állatok átadhatják más állatoknak és embereknek is egyaránt. A SARS-CoV-2 pár évvel ezelőtt világméretű járványt okozott, így nem meglepő, hogy a szakemberek abban reménykednek, hogy hasonló forgatókönyv nem ismétlődik meg.

A világ vajon készen áll egy újabb járványra?

A világszerte dúló koronavírus járványra emlékezni fog mindenki élete végéig. Noha a nagy veszély elmúlt már, a vírus még mindig jelen van, csak kisebb mértékben. Bizonyára nem múlt el nyomtalanul a dolog, hiszen elképesztő mélységeket kellett átélnie kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hosszan tartó bezártság nem csak a testi, hanem a mentális és lelki egészségünkre is kihatott. Valószínűleg mindenki úgy gondolja, hogy a földi létünk során bőven elég volt egy ilyen megpróbáltatás. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás