promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA földönkívüli életet sejt a Naprendszerben belül, ezért most különleges üzeneteket küldenek a harmadik tipusú találkozás reményében
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mi van, ha földönkívüli élet virágzik a Jupiter holdjának jeges felszíne alatt?

A NASA által tervezett Europa Clipper küldetés óriási lépést jelent az űrkutatásban, a tervek szerint októberben vág neki az űrnek a szonda néhány különleges üzenettel. Az űrszonda célja az Europa hold részletes feltérképezése és az esetleges élet nyomainak keresése a holdon található óceán alatt.

Az Europa hold különleges jelentőséggel bír a tudományos világ számára, mivel a jégréteg alatt rejtőző óceán hatalmas mennyiségű folyékony vizet tartalmazhat, ami potenciálisan kedvező feltételeket teremthet az élet kialakulásához.

 A Clipper szonda segtségével most arra készülnek az űrkutató szakemberek, hogy az Európa felszínéről nagyfelbontású képeket készítsenek, valamint a jég alatti óceán összetételét és jellemzőit akarják alaposabban megvizsgálni.

“Évtizedekkel ezelőtt a tudományos fantasztikum egy hipotetikus forgatókönyvvel állt elő: mi van, ha földönkívüli élet virágzik az óceánban a Jupiter Europa holdjának jeges felszíne alatt? Ez az elképzelés nem csak harmadik típusú találkozásokban bízó emberek és sci-fi rajongók fantáziáját fogta meg, hanem a tudományos közösségekét is, mivel az ábránd azonban a realitásban gyökerezhet.”

- írja a NASA az Europáról szóló bemutatóban. Bár a Clipper szonda nem fog leszállni az Europa felszínére, egy különleges tárgyat visz magával, a Vault Plate-et - a NASA ezzel folytatja a Földről küldött inspiráló özenetek küldésének különleges hagyományát. A lemez tartalmáról ez a videó számol be nagy részletességgel: 

Az 1 milliméter vastag, 18×28 centiméteres tantál lemezen szerepel egy vers, amit Ada Limón írt a Jupiterhez, helyet kapott rajta a híres matematikai egyenlet, a Drake-formula (ez leírja a földön kívüli, fejlett kommunikációra képes civilizációk lehetőségét),  Ron Greely bolygókutató arcképe és egy különös grafika, továbbá 2,6 millió ember neve és a lemez küldő oldalán a víz különböző nyelveken való kiejtéséből származó vizuális reprezentációk.l. A hullámforma-generátort a NASA oldalán is ki lehet próbálni.

A lemez a Clipper szonda borításának részét képezi, amely megvédi az űreszköz elektronikáját a Jupiter erős sugárzásától. Valószínűleg a misszió végén az űreszközt belevezetik a Jupiterbe, a Kallisztóba vagy a Ganümédészbe. Ha a Ganümédész lesz az Europa Clipper "végső nyughelye", a JUICE szonda valószínűleg megfigyelheti a becsapódás pillanatát. - olvasható a Raketa.hu oldalán.

Az Európai Űrügynökség JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) küldetése szintén fontos szerepet játszik a holdak vizsgálatában, ahol magyar fejlesztésű eszközök is részt vesznek a küldetésben. A JUICE során többek között az Europa, valamint a Ganümédész és a Kallisztó holdakat is vizsgálni fogják.

A küldetés fontos lépés az emberiség számára, mivel lehetőséget nyújt arra, hogy további információkat szerezzen a Naprendszerünkben található egyik legizgalmasabb helyről - akár élnek rajta értelmes élőlények, akár nem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás