promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet, ami a hazai boltokban zajlik: ezekért a termékekért nem nagyon akarnak fizetni a magyarok
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Drasztikusan megnőtt a bolti lopások száma az utóbbi időben.

Az infláció miatt az utóbbi időben radikálisan megemelkedtek az élelmiszerárak hazánkban, aminek következtében a bolti lopások száma is hatalmas mértékben nőtt az elmúlt időszakban.

Miután az élelmiszerárak kilőttek és úgy általában a megélhetési költségek is elképesztően megnőttek, ezzel arányosan Az utóbbi időben a bolti lopások száma is megszaporodott.

Az rtl.hu ennek kapcsán megkérdezte a legnagyobb hazai élelmiszerláncokat, hogy mit tapasztalnak az utóbbi időben. Az egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi lánc azt válaszolta a lapnak, hogy nagyot nőttek esetszámok, a bolti lopások pedig az ünnepi időszakokban még kiugróbbak voltak.

 Megélhetési és az üzletszerű lopások egyaránt megfigyelhetők

– közölte a  portállal Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere, majd hozzátette, hogy kollégáival együtt folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, és újabb és újabb technikai megoldásokat vezetnek be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettekaz önkiszolgáló kasszáikhoz, ahol csak blokk ellenében tudják a vásárlók elhagyni áruházaink területét.

A Tesco a legtöbbet eltulajdonított termékeket firtató kérdésre pedig a következőket írta: 

a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek.

Ehhez hasonló válasz érkezett a Penny Magyarországtól is, akik azt írták, hogy az adatok alapján az elmúlt időszakban nőtt a lopások száma, ahogyan ezek összértéke is.

Azt írták, az elkövetéseket két kategóriára lehet osztani. Az egyik a kisebb értékű eltulajdonítás, amikor napi fogyasztási cikkek kerülnek ki fizetés nélkül az üzletből. A másik, amikor az elkövető – a tételek számából ítélve – feltehetően továbbértékesítés céljából tulajdonítja el a termékeket. Ezekben az esetekben az elkövetők jellemzően bevásárlókocsiban vagy egy nagyobb méretű táskában viszik ki az árut az üzletekből. A csoportos elkövetés is létező probléma. 

Statisztikáink szerint hálózatunkban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva. A felderített elkövetések 126,7 %-kal, értékük 123,8%-kal emelkedett

– válaszolta a Penny sajtóosztálya.

A nagy áruházláncoktól egyedül az Auchantól kapták azt a választ, hogy 2022 óta nem nőtt náluk a lopások száma.

2022-ben az Auchan áruházakban is némileg nőtt a lopások száma, főként az élelmiszereknél, ami nehezebb gazdasági helyzetben nem szokatlan jelenség. Ez azonban jóval a rendőrség által közzétett mérték alatt maradt

– mondta Vorigin Dóra, az Auchan Magyarország Kft. külső kommunikáció menedzsere, majd magyarázatot is adott a mintától elütő statisztikára. Elmondása szerint a számottevő különbségnek az az oka, hogy az Auchanokban hosszú ideje követnek egy tudatos biztonsági stratégiát, és folyamatosan fejlesztik és modernizálják a biztonsági technológiájukat, továbbá nem vonnak ki erőforrást erről a területről valós kockázatértékelés nélkül. 

A Lidl Magyarországnál azt mondták, hogy az elfogások száma növekedett az előző év azonos időszakához képest. Valamint közölték azt is, hogy a feltételezhetően lopásból adódó leltárhiányunk nagy része leginkább prémium és márkatermékből, valamint szeszesital árucsoportokból tevődik össze. 

A bolti lopások száma tehát jelentősen megugrott az utóbbi időben, ám ezen nem is szabad csodálkoznunk a rekordmagas infláció tükrében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás