promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Románul is magyar neve van Románia egyik leghíresebb falujának, váratlan történés miatt nevezték át így a picurka települést
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ady Endre nevét viseli egy falucska, ez hogyan történhetett meg? 

Érmindszentet gyakran helytelenül Érdmindszentként emlegetik, de az idők során többféleképpen is írták a helység nevét. 1414-ben Mindszent, 1430-ban, 1458-ban és 1475-ben Mendzenth, 1733-ban Mint-Szent, 1760-ban Mind-Szent, 1913-ban Érmindszent néven írták. A falu Nagykárolytól 21 km-re délkeletre fekszik, a leghíresebb lakója pedig nem más volt, mint a költő, Ady Endre. 

Íme egy videó a faluról, mindenképp nézz bele, ha még nem jártál ott.

1877. november 22-én itt látta meg a napvilágot, majd a gyerekkorát is itt töltötte.  Ma Romániában megtekinthető a szülőház és az emlékház is, amely Ady Endre életét mutatja be. 1957-ben a falu az Adyfalva nevet is megkapta, de ha ellátogatunk oda, akkor egészen más nevet fogunk találni a település elején, mint az Adyfalva vagy az, hogy Érmindszent.

A falutáblán ugyanis a következő áll: Ady Endre. 

Erről Vujity Tvrtko is többször beszámolt és Facebook oldalán fotót is feltöltött, amelyen jól lehet látni, hogy valóban a költőnk neve díszeleg a táblán. Továbbá egy magyarázatot is adott, hogy valójában ez hogyan is fordulhatott elő. 

Az igazán nagy különlegesség az, hogy amit láttok, az a falu "román neve". Így szerepel a térképeken, az újságokban, az ottani könyvekben. Az alig több, mint 120 lakosú pici falunak van "magyar neve" is: Érmindszent, más leiratokban Adyfalva. Ugyanakkor -ahogy ez az utódországokban megszokott- itt is van román név

- olvasható az egykori televíziós bejegyzésében. 

A posztjából pedig az is kiderült, hogy egészen Trianonig a település Szilágy vármegyéhez tartozott, majd románok átszabták a megyehatárokat és átneveztek minden magyar települést. Így lett a falu neve Eriu-Metent, de ezt a románok nem fogadták el, így újra névváltás következett. Ezután lett hivatalosan Érmindszent románul Ady Endre. Azóta románul mindenhol így hivatkoznak rá. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás