promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatér a 480 forintos üzemanyag? Amerika miatt drasztikus benzinárzuhanás jöhet
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha Amerika jól keveri a kártyákat, akkor jelentősen csökkenhetnek az üzemanyagárak Magyarországon is.

Mint köztudott, az üzemanyagárak alakulását leginkább két tényező befolyásolja Magyarországon: a forint árfolyama, illetve a Brent típusú olaj árfolyama. Az olaj december óta 80 dollár alatt van, és a forint is jól tartja magát a dollárral szemben - továbbra is megáll nagyjából 350-es szinten.

Természetesen az elmúlt hetekben a jövedéki adóemelés miatt is megugrottak hazánknak az üzemanyagárak; összesen 41 forinttal drágult a benzin és a gázolaj egyaránt. Ráadásul egy lassú áremelkedés indult meg a hazai benzinkutakon, szerdán is bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj pedig 5 forinttal ugrik meg.

Vagyis a hét közepétől a 95-ös benzin 585 forintba, a gázolaj pedig 619 forintba kerül.

Hogy pénteken még tovább emelkednek-e az árak, az szerda délelőtt fog kiderülni, azonban Amerika húzása miatt nem kizárt, hogy jelentős árzuhanást tapasztalhatunk majd Magyarországon is. Az Egyesült Államok naponta 13 millió hordó olajat termel ki, és minden kitermelt hordó az OPEC költségeit növeli. Mint köztudott, az OPEC 90 dollár körül akarja stabilizálni az olajárakat, de ez már egy ideje nem jött nekik össze.

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben a csoport, hiszen a folyamatos vágások miatt a piaci részesedésük 2016 óta nem látott mélységekbe zuhant. Most egy olyan szituáció alakult ki, hogy ha az OPEC valóban feljebb akarja tolni az árakat, akkor tovább kell csökkenteniük a termelésüket, hiszen Amerika, Brazília, és Guyana rekordmértékű termelést mutat.

Tekintve, hogy az OPEC csoporthoz nem tartozó olajtermelő országok az idei évben sem akarnak lassítani, az olajpiacot jó ideje uraló nagyhatalomnak komoly döntést kell meghoznia a közeljövőben: ha nem akarják, hogy még tovább essen a piaci részesedésük, akkor többet kell termelniük, ez azonban csökkentené az árakat.

Hogy ez valóban bekövetkezik-e, azt nem tudni, és azt is nehéz lenne megjósolni, hogy ilyen esetben mekkora lenne az a bizonyos árzuhanás, de biztos, hogy hatással lenne a magyarországi üzemanyagárakra is; még az sem lehetetlen, hogy újra 500 forint alá süllyedne a benzin és a gázolaj.

(forrás: Tőzsdefórum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás