promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bajban vannak az ukránok: emberrabláshoz hasonló módon toborozzák az embereket - videón az eset
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy a baj a szomszédban, és nem látjuk a végét.

Reménykedtünk benne, hogy nem lesz ennyi ideig az életünk része az orosz-ukrán háború, de nem úgy tűnik, hogy a hadviselő felek le akarnak lassítani. Az utóbbi időben számtalan nyugtalanító hír érkezett mind két oldalról.

Az már szinte biztosnak tűnik, hogy az ukránok által beharangozott ellentámadás messze nem érte el a várt eredményeket, legalábbis a Reuters hírügynökség szerint. Az ukrán ellentámadás egy mintegy fél évig tartó hadművelet volt - ennyi idő alatt a sereg 7,5 kilométert haladt előre, és egy falut sikerült elfoglalni, Robotinét

Az ellentámadás során a jelentések alapján mindkét fél jelentős emberveszteségeket szenvedett, de ez az ukránok számára fájdalmasabb - jól látszik abból is, hogy az ukrán félnél szinte naponta ötletelnek, honnan lehetne még besorozni katonákat a seregbe, miközben az oroszok még mindig leginkább a szerződéses katonáikat használják (természetesen mivel jelenleg Oroszországban a hadsereg kiemelt fontosságú, sokan most léptek be a seregbe). A hadsereg felkavaró toborzási módszereiről képet kaphatunk az alábbi videókból is, úgy tűnik, már a sípályák is célpontok lettek:

Kisebb botrány is kirobbant az ukrán hadsereg körül a napokban: az amerikaik elismerték, hogy mintegy 44.000 darab, sok millió dollár értékű fegyverszállítmányuk tűnt el Ukrajnában.

A nem közvetlenül a fronton történtekkel összefüggő hírekben szintén arra következtethetünk, hogy ukránok nem állnak annyira jól: továbbra is folyamatosan érkeznek többek között hazánkba is a menekültek, a tegnapi nap folyamán a magyar-ukrán és a magyar-román határon majdnem 13.000 ember nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, ezek közül 89-nek adtak ki a magyar hatóságok ideiglenes tartózkodási engedélyt. 

A rossz hírek ellenére az Európai Unió egyelőre úgy tűnik, nem vonul ki Ukrajna mögül: az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EIF) bejelentette a védelmi tőkefinanszírozási eszközt, amely 175 millió eurót kínál az Európai Unió fegyvergyártási innovációjának támogatására. 

Az Amerikai egyesült Államok azonban még továbbra sem szavazta meg az Ukrajnának szánt újabb támogatócsomagot, hetek óta terítéken van a téma a Kongresszusban, de a republikánusok ellenállása miatt egyelőre késik a katonai segély - Zelenszkij elnök mai nyilatkozata alapján optimista, és bízik benne, hogy hamarosan folyósítják az újabb katonai segélyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás