promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar vezetéknéven csodálkoznak a külföldiek, fogalmuk sincs, hogy mit jelenthet ez az egyszerű szó?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyar vezetéknév okozott csodálkozást a külföldiek körében. 

Mi magyarok sok esetben különlegesek vagyunk. Az életeink tekintetében elképesztően jók vagyunk, de például nálunk a vezetéknevet is a keresztnév előtt mondjuk. Ez sokaknak igencsak furcsa lehet, mint sok magyar szó, amelyet a külföldiek csak nagyon ritkán tudnak helyesen kiejteni. 

A Redditen található egy olyan bejegyzés, amelyben egy külföldi személy kért segítséget a nevével kapcsolatban. 

Dédszüleim az 1800-as évek végén emigráltak Magyarországról, és sajnos nem sokat tudunk magyarul. Tudom, hogy a Magyar szó az onnan származik, ez ugyanis a családi nevem. A magyar egy elterjedt családnév Magyarországon? Illetve van valakinek ajánlása magyar/angol szótárhoz? 

olvasható a kiírásban. 

A külföldiek ugyanis egyáltalán nem értik ezt a családnevet és azt sem, hogyan lehet, hogy valakinek ez a családneve. Ez igencsak szokatlannak bizonyul számukra, de nálunk ez egyáltalán nem egy meglepő dolog. A magyarok kívül sok hasonló családnevet találhatunk Magyarországon, gondoljunk csak a Horváth, Németh nevekre. A bejegyzést végül elárasztották a magyarok, akik tisztába tették a név eredetét is azt is hozzátették, hogy bizony ez egy hétköznapi családnév az otthonunkban. Persze, jó néhány további értetlenkedő hozzászólás is érkezett. 

- Nem tudok más olyan nyelvet, ahol a nemzetiségeket olyan gyakran használják, mint a magyarban. Lehet, hogy van rá oka? Magyar, németh, olasz, török, görög, orosz, cseh, lengyel, tatár, Tóth/szlovák, horvát, szerb, oláh stb stb. Az eredeti anyanyelvemben szinte semmi sem jut eszembe, kivéve a helyi etnikai csoportok neveit - olvasható egy kommentben. 

- Igen, a magyar teljesen jó vezetéknév Magyarországon - írta egy magyar honfitársunk a bejegyzéshez. 

- Igen! A magyar elterjedt név itt. Tehát mint Lengyel (lengyel), Horváth (horvát) vagy Német (német) - magyarázta egy másik hozzászóló. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás