promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt üzente Koko, a beszélő gorilla az emberiségnek a halálról, fénysebeséggel terjed a szürreális felvétel
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Koko, a jelnyelvet beszélő gorilla pontosan tudta mi történik majd vele a halál után.

Bár a legtöbben talán úgy tartjuk, hogy mi emberek fejlettebbek vagyunk az állatoknál, ami természetesen a kommunikáció és a közös nyelv szempontjából igaz is, a múltban és most is akadnak annyira intelligens állatok, akik különböző nyelvi eszközökkel képesek arra, hogy elmondják nekünk a gondolataikat.

Az egyik leghíresebb ezen állatok közül egyértelműen Koko a gorilla volt, aki egészen elképesztő módon tanulta meg a jelbeszédet oktatója segítségével. A gorilla 1971-ben született a San Franciscó-i állatkertben és már egészen fiatal korában elkezdett vele foglalkozni egy pszichológusnő Dr. Francine Patterson. Az ő segítségével az évek során Koko elsajátította jelbeszédet, megtanult fúvós hangszereken játszani, festeni és orrot fújni, tehát szinte teljesen úgy viselkedett mint egy ember. Lazításképpen pedig előszeretettel nézett filmeket gondozójával, amelyeket igencsak élvezett is.

Francine Patterson szerint Koko az évek alatt több mint ezer kézjelet sajátított le, a gondozója által „gorilla jelnyelvnek” elnevezett nyelvből. Beszámolók alapján mindezek mellett Koko az angol nyelv beszélt változatából is mintegy kétezer szót értett meg a jelnyelvi jelek mellett. 

A máig döbbenetes, ahogyan a gorilla képes volt kifejezni önmagát. Például, amikor fogával volt gondja még azt is el tudta mondani, hogy egy 10-es skálán milyen erősen érzékeli a fájdalmat. Fogproblémái miatt Kokot meg is kellett műteni, amikor pedig az operáció után magához tért az altatásból jelezte gondozójának, hogy az orvosaival szeretne találkozni, és mikor mindannyian körülvették, köszönetet mondott nekik. 

Az elképesztően intelligens gorillának viszonylag hosszú élete volt és végül álmában érte a halál 2018. júniusában. Azonban még ez sem minden, Koko ugyanis azt is tudta, hogy mi történik vele a halál után.  Arra a kérdésre ugyanis, hogy hová kerülnek a halott gorillák, azt mutatta, hogy egy lyukba a föld alá, tehát tökéletesen tisztában volt a halál fogalmával is. Sőt annak ellenére, hogy az elmúlás nem igazán foglalkoztatta, láthatóan nagyon komor lett, amikor értesült a legendás komikus Robin Williams halálhíréről, akivel több mint egy évtizeddel korábban ismerkedtek meg.

Koko halála előtti utolsó szavairól a Youtube-on egy egészen döbbenetes felvételt is közzétettek, amelyet alább most te is megtekinthetsz.

Forrás: wikipédia, érdekesvilág.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás