promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
70 milliót adtak el belőle es ezzel világrekordot döntött: senki más nem tudta megközelíteni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az album jelentőségét nehéz túlbecsülni.

A popzenének számtalan ikonikus albuma van, azonban minden kétséget kizárólag is kiemelkedik a Pop Királyának, Michael Jacksonnak a hatodik albumba, mely "thriller" címmel került a boltokba 41 évvel ezelőtt, 1981 november 29-én:

A "Thriller" nemcsak zenei, de kereskedelmi értelemben is legendás album. Az album több mint 70 millió példányban kelt el világszerte, ezzel minden idők legkelendőbb albuma lett. Nem csoda, hogy Michael Jackson ezen alkotása elnyerte a Grammy-díjat Az Év Albuma kategóriában, és az Amerikai Zeneakadémia által kiadott további hét Grammy-díjat is.

Az album címét viselő dal, a "Thriller", egyedi videóklipjével forradalmasította a zenei videó műfaját. A John Landis rendezte klip, amelyben Vincent Price színészi játéka mellett zombik és táncosok is szerepeltek, olyan látványvilágot teremtett, ami új szintre emelte a zenei videók szórakoztató és művészi értékét - tulajdonképpen eddig a videóklipek csak egyfajta háttérillusztrációnak szolgáltak egy-egy dalhoz, a Thrillerrel lett önálló műfaj a művészi igényi videóklip-készítés.

Az album gyakorlatilag csak slágerekkel dolgozik, minden kompozíció műfajokat átlépő, tökéletes popzene: a lemezt a legnagyobb nevű amerikai stúdiózenészek játszották fel, például a Toto tagjai, de a Beat It című számban a kor legnagyobb rockgitáros szupersztárja, Eddie Van Halen volt felelős az azóta legendássá vált virtuóz gitárszólóért:

A dalok legnagyobb részének a szerzője maga Michael Jackson volt, míg producere Quincy Jones, akinek otthonában külön vitrin van a Michael Jackson albumokért kapott Grammy díjak tárolására (elkülönítve a többi Grammy-díjtól).

Az album sikere azóta is példátlan, igazi könnyűzenei mérföldkő, és Miles Davis Human Nature feldolgozásának következtében a jazz-szcénában is alapmű lett a lemez. A Rolling Stone magazin minden idők harmadik legjobb albumának választotta meg, és a mai napig adnak el belőle példányokat, hatása felbecsülhetetlen. Michael Jackson a lemez után még hosszú évekig a világ első számú férfi előadójának számított, egészen 2009-ben bekövetkezett haláláig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás