promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utcai vizelésen kapták az állami vezetőknek tanácsokat adó idős zsenit, mindenkit megdöbbentett az eset
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A punkok szellemi atyjuknak tekintették volna, ha tudják, ki az.

Diogenész az ókori görög filozófia egyik legismertebb és egyedi alakja volt. Kr. e. 412 körül született Szinópéban, majd Athénba költözött, ahol részt vett a diogenészi iskola tanításaiban. Ő volt Diogénész a Cinikus, a cinizmus nevű filozófiai irányzat alapítója, melyet a hétköznapi élet egyszerűségének, a vágyaktól való szabadulásnak és a kényelem elutasításának elvei határoztak meg.

Diogenész életstílusa és gondolkodásmódja szokatlan és provokatív volt. Az őszinte és szókimondó természete miatt sokan provokátornak és őrültnek tartották, de ez a furcsa viselkedés hozzájárult a későbbi hírnevéhez és filozófiai örökségéhez.

A Cinikusok hite szerint az egyetlen értékes dolog az erény, és az erényesség kizárólag a lelki fejlődésre összpontosít. Diogenész gyakran demonstrálta ezt a meggyőződését azáltal, hogy az anyagi javakat, a kényelmet és a társadalmi konvenciókat elutasította. Híres mondása, hogy „Az emberek csak annyira boldogok, amennyire okosak”, jól tükrözi meggyőződését a külvilág és a külsőségek jelentéktelenségéről.

Számos ókori anekdota kering Diogénészről, melyekből képet kaphatunk furcsa jelleméről. Szülővárosában, Szinópéban Diogenész egy hordóban élt, és gyakran végzett önkielégítést az agórán - nyilvános ürítés mellett.

Sokszor fordult elő, hogy fényes nappal az utcán lámpással botorkált, és azt üvöltötte: "embereket keresek" - az anyagi dolgokat hajkurászó polgártársait ugyanis nem tartotta embernek. Állítólag az is megesett, hogy egy kalóz kapitány elrabolta Diogenészt, aki leült vele beszélgetni - mire a kapitány rábízta otthon az egész birtokát, amit Diogenész felvirágoztatott.

Nagy Sándor nagy tisztelője volt Diogenésznek, és egyszer állítólag megkérdezte tőle, hogy mit adhatna neki, mire Diogenész csak annyit felelt neki: ne álld el előlem a Napot. Amikor Diogenész szemére vetették, hogy tisztátalan helyekre jár, azzal vágott vissza: a Nap is besüt a pöcegödörbe, még sem lesz koszos. 

Diogénész életét nem sokan dolgozták fel, nekünk magyaroknak azonban nagy szerencsénk van. Formanek Csaba színész-dramaturg ugyanis rendezett egy monodrámát az egykori filozófus főszereplésével, amelyet különböző alternatív színházakban el lehet kapni - az előadás nagyon különleges, életre szóló élmény, mely nagyon egyedi jellemrajzot közöl Diogenészről, akinek filozófiájához és személyéhez így egy kicsit közelebb kerülhetünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás