promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos közlekedési változás Budapesten: leállásra kell készülni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a járművet egy ideig nem fogod tudni használni.

A fogaskerekű vasút Budapest egyik ikonikus, legegyedibb közlekedési eszköze. Forgalomban már csak fővárosunkban közlekedik, iparri céllal korábban volt Ózdon és Salgótarjában. A Városmajorból indul, innen viszi fel az utasokat a Gyermekvasúthoz. Emlékezetes volt, mikor az orosz-ukrán háborút követő energiaárrobbanás miatt a főváros ideiglenes, majdnem fél évre leállította az üzemeltetését - indoklásuk szerint az üzemeltetési költségek nem voltak arányban a járat kihasználtságával.

Azonban a fogaskerekű idén áprilisban újra elindult, a városba látogató turisták és helyiek egyaránt újra élvezhették a technikailag 60A jelzéssel ellátott közlekedési eszközt. A nyár végeztével azonban a BKK ismét úgy döntött, hogy kivonja a forgalomból, felújítási munkák miatt.

A fogaskerekű régi idők tanúja, nem érintette még meg a modernség szele. Építtetése még a 19. században kezdődött, elsősorban német és svájci származású szakemberek projektje volt. A 19. század végén kezdett Svábhegy rohamos fejlődésnek indulni, sorban létesültek művészrezidenciák, és a pestiek számára is népszerű kirándulóhellyé vált, ekkor merült fel a vasút építésének gondolata.

Az első felújítás 1927-ben kezdődött el, az addigi gőzmozdonyok leváltására elkezdődött a villamosítás - technikailag a fogaskerekű ma is villamosnak számít, a 60A jelzésű villamosnak. Az 1960-as években kövekezett az újabb felújítás, addigra mind a kocsik, mind a sínek jelentős mértékben amortizálódtak, ez nagy hanggal és kellemetlen rázkódással járt. Onnantól kezdve napjainkig kisebb nagyobb mértékben javították, mindig alkalmazkodva a körülményekhez a normális üzembentartás érdekében.

A felújítás alatt a BKK pótlóbuszokat biztosít az utazóközönség számára, azonban utazási igényünket előre kell jelezni applikáción keresztül, vagy előzetes regisztrációval. A felújítási munkák a tervek szerint december 10-ig tartanak, akkortól vehetik majd ismét birtokba az eszközt az utazók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás