promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó jelentés érkezett a Dunáról, országszintű változást jósolnak a szakemberek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem fogunk örülni az új méréseknek, történelmi mélypontra apadhat legfontosabb folyónk vízszintje.

Ami az egykori Mezopotámiának a Tigris és az Eufrátesz, az Magyarországnak a Duna és a Tisza. Történelmi közhely, hogy a civilizációk kialakulása nagy folyók mentén történt - hatékony mezőgazdasághoz, így az emberek élelmezéséhez elhagyhatatlan a víz. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemelt feladatai közé tartozik nagy folyóink vízszintjének a követése, és a legújabb mérések aggasztó tendenciát jeleznek.

Jelentésük szerint a főbb mérési pontokon a Duna vízszintje szinte midnenhol kevesebb, mint egy méterrel, de egyes szakaszokon kevesebb, mint fél méterrel haladja csak meg a történelmileg mért mélypontokat. Legutóbb Esztergomban, a Kis-Dunánal lehetett tapasztalni nagyon alacsony állást (egyes szakaszokon konkrétan átsétálhattunk egyik partról a másikra), a helyzet különösen aggasztó Mohács környékén, a Duna-kanyarban és Paksnál. Szakértők szerint az apadási tendencia folytatódik, és akár már holnap elérheti a történelmi mélypontot a vízállás.

A Tisza szintén hasonló értékeket mutat, egyes szakemberek soha nem látott vízválság közeledésre figyelmeztetnek. A csapadékos idő nem jelent megoldást a problémára, csak rövid ideig képes megakadályozni az süllyedést. 

A Duna vízállása nem csak a halak életére gyakorol döntő befolyást, hanem a nemzetgazdaságra is. Az alacsony vízállás kihat az erőművek hűtésére, így közvetlenül befolyásolja az energiatermelést. Az ivóvízellátásra szintén hatást gyakorol, de a folyami teherszállítás és a turizmus is megsínyli az alacsony vízszintet. Ráadásul a jelenség nem csak Magyarországon figyelhető meg, számos más nagy európai folyó, például a Rajnánál is tapasztaltak extrém alacsony vízállást.

Tragédiáról egyelőre nincs szó, mivel például a Paksi Atomerőművet az alapján tervezték, hogy a hűtése megoldható legyen még akkor is, ha a korábban még nem látott szintre csökkene a Duna vízmennyisége. Az időjárás előrejelzések alapján a Duna vízgyűjtő területein, Bajorszországban és Csehoprszágban folytatódhat a csapadékos idő a jövőhéten, ami rövid távon a folyó szintjének emelkedését fogja okozni, de hosszabb távon muszáj lesz a vízgazdálkodási problémával foglalkozni.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás