promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy város hazánkban, ahol gyalog kelhetünk át a Dunán, igazi csodák helyszíne
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mátyás királyt a legendák szerint a befagyott Duna jegén koronázták, ma azonban Esztergomig kell mennünk, ha át szeretnénk sétálni a folyó medrén.

Meglehetősen ritka élményben lehet részünk, ha manapság Esztergom környékére utazunk. A Pilis lábánál fekvő kikötőváros területe már a prehisztorikus időkben is lakott volt, a honfoglalás során Géza fejedelem székhelyéül választotta, és itt született az első keresztény magyar király, az államalapító Szent István is (aki a kezdetekkor még Vajk néven dolgozott). 

A tatárjárás során szinte teljesen elpusztult, az Árpád-ház kihalása után itt koronázták meg először az Anjou-dinasztiából való Károly Róbertet. A város fejlődésnek indult, kulturális központtá nőtte ki magát, aztán jöttek a törökök, elfoglalták az egészet, minaretet, törökfürdőt építettek.

A törökök kiűzéséig többször is gazdát cserélt a város, 1683-ban sikerült végleg visszafoglalni. A kuruc időkben Rákóczi csapatai is elfoglalták a várát, majd a Habsburgok vették vissza tőlük. Széchenyi és Kossuth is élvezte a város oltalmát az 1848-as felkelés ideje alatt, a bazilika 1856-os felszentelésére Liszt Ferenc komponált zeneművet, és Ferenc József is tiszteletét tette az eseményen.

A második világháború befejezése után lelassultak a városban a történelmi jelentőségű események, az utóbbi több mint 80 évben szerencsére nem sok háborúskodást látott a város. Mostanában viszont érdekes dolog történt itt, a Kis-Duna szakaszán.

A hivatalos hidrogeológiai mérések alapján bár nem rekordalacsony a vízállás, mégis száraz lábbal gyalogolhatunk át a Dunán. Az utóbbi időben a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő helyein nagyon kevés csapadék esett, és ez a folyó folyamatos apadásához vezetett.

Ez a folyamat most odáig jutott, hogy a város Kis-Duna szakaszán, az Erzsébet híd mellett egy jó 10-15 méteres szakaszon átgyalogolhatunk egyik partról a másikra, ha ügyesek vagyunk, akár száraz lábbal is. A kalandos kedvű helyiek kövekből átkelőszerűséget is építettek, csak követnünk kell az utat.

Ritka az, hogy egy folyón gyalog kelhetünk át (Jézus Krisztus 2000 évvel ezelőtti ténykedése óta nem sok vízenjárást jegyeztek fel), úgyhogy aki teheti, mindenképp látogasson el Esztergomba, mert az őszi csapadékosabb időjárás miatt valószínűleg már nem lesz sokáig ilyen lehetőségünk.

Az alábbi összefoglalót a helyi Régió TV készítette tavaly nyáron, amikor ugyancsak nagyon alacsony volt a vízállás a Dunán.

(forrás: kemma.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás