promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legtöbb emberéletet követelő halálok gyógyítása karnyújtásnyira van? Akár egy tabletta is elég lehet a hosszabb élethez
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vezető halálokok között szinte első helyen szerepel az elhízás, amely köztudottan egészségkárosító következményekkel jár. Tudósok erre találhattak most egy minden eddiginél ígéretesebb megoldást.

Egy új súlycsökkentő gyógyszer ígéretes eredményeket mutatott egereken, így ksőbb jó esélyekkel embereken is alkalmazhatóvá válhat. Az utóbbi időben sokat hallottunk az ilyen típusú gyógyszerekről, de ez a gyógyszer egészen másképp működik. Nem befolyásolja az étvágyat vagy azt, hogy mennyi ételt eszünk - ehelyett a szervezetet becsapja, hogy azt higgye, több testmozgást végez.

A gyógyszer neve SLU-PP-332, és a Floridai Egyetemen működő csapat fejlesztette ki. Márciusban publikáltak egy tanulmányt, amelyben bemutatták, hogy a vegyület az ERR-nek nevezett fehérjék egy csoportját veszi célba, amelyek a testmozgás során felerősödnek. Ezek a fehérjék létfontosságúak az olyan szövetek anyagcsere-útvonalainak működéséhez, mint az izmok és a szív, de eddig a tudósok nehezen tudták gyógyszerekkel aktiválni őket.

Miután sikeresen kimutatták, hogy az SLU-PP-332 átlagos testsúlyú egereknél fokozta az ERR fehérjék aktivitását, lehetővé téve számukra, hogy a szokásosnál 45 százalékkal tovább és 70 százalékkal hosszabb ideig fussanak, a csapat a vegyület elhízott egereken történő tesztelését tűzte ki célul.

Az új vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a napi kétszeri kezelés hatására az egerek testsúlyuk 12 százalékát veszítették el, és tízszer kevesebb zsírt szedtek fel, mint a kezeletlen csoport - mindezt úgy, hogy közben ugyanannyi ételt ettek és ugyanannyi fizikai aktivitást végeztek.

"Ez a vegyület alapvetően azt mondja a vázizomzatnak, hogy ugyanazokat a változásokat hajtsa végre, amelyeket az állóképességi edzés során látunk" - magyarázta Thomas Burris vezető kutató egy nyilatkozatban. "Amikor az egereket kezeljük a szerrel, láthatjuk, hogy az egész testük anyagcseréje a zsírsavak használatára fordul, ami nagyon hasonló ahhoz, amit az emberek használnak, amikor koplalnak vagy edzenek. És az állatok fogyni kezdenek".

Egyes étvágycsökkentő gyógyszerek elmúlt hónapokban sokszor szerepeltek a címlapokon. A legtöbb márkás gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot, a szemaglutidot tartalmazza. A viszonylag új gyógyszert, a szemaglutidot néha 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek írják fel, hogy segítsen nekik a vércukorszintjük szabályozásában, de a súlyszabályozásban való alkalmazására is megkapta a szükséges engedélyeket a hatóságoktól.

Mint minden gyógyszer, a szemaglutid is okozhat mellékhatásokat, különösen emésztési problémákat, mint például gyomorfájdalom, hányinger és hasmenés. A különböző módon ható gyógyszerek kifejlesztése segíthet a betegek rendelkezésére álló lehetőségek körének bővítésében, maximalizálva annak esélyét, hogy megtalálják a számukra megfelelő kezelést.

Forrás: iflscience.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás