promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leolvadnak a kilók és igazi gyerekjáték a fogyás ezzel a módszerrel
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valószínűleg a legtöbb ember próbált már valamilyen diétát, ami a tarthatatlan követelmények és a folyamatos éhségérzet, valamint az ízetlen hozzávalók miatt végül kudarcba fulladt. 

Először is tisztázzuk a különbséget a fogyókúra, a diéta és életmód között. A fogyókúra rövid időre szóló, általában drasztikus étrend, melynek a célja a hirtelen, nagyobb mértékű súlyvesztés. Hosszú távon egészségügyileg egyáltalán nem tartható, illetve az így elért eredmény általában nem tartós.

A diéta egy hosszabb távú projekt, amelyben inkább egészségügyi szempontok szerint kerül megállapításra az étrend, elsődlegesesen nem mindig a súlyvesztés a cél.

Míg az életmód, ahogy a neve is mutatja egy olyan egészséges életvitel, ami szokássá szilárdul és akár életünk végéig együtt tudunk vele élni.

A ketogén diéta gyakorlatilag az a lényege, hogy testünk a szénhidrátok a helyett a már elraktározott zsírokból nyeri az energiát, ezzel átprogramozva az általános anyagcserénket. Ehhez az energiaraktárhoz a testünk a nap 24 órájában hozzáfér és égeti is a zsírokat.
Amikor ez az állapot beáll, azt nevezzük ketózisnak.

Mivel a zsírból nyert energia jóval kiegyensúlyozottabb és nem befolyásolja a vércukoringadozás, így sokkal energikusabbak leszünk, jobban tudunk koncentrálni, nagyobb lesz a teherbírásunk és jobb lesz az általános közérzetünk is. Illetve a megváltozott anyagcsere miatt az éhség és falási rohamok sem jellemzőek, valamint a maximális energiakihasználás miatt a testünk elkezdi kevésbé kívánni az addig szeretett egészségtelen dolgokat.
A diéta nem újkeletű, már a Krisztus előtti időkből is születtek feljegyzések arról, hogy ketogén étrenddel kezeltek epilepsziás betegeket, mivel csökkentette a görcsök és a rohamok számát. Majd 1921-ben került ismét a figyelem középpontjába.

A felvezetés után már nyilván egyértelmű, hogy az étkezés középpontjában az esszenciális zsírsavak állnak.

Hogy mit is jelent ez étkezés szempontjából?

  • A szénhidrátbevitelünket gyakorlatilag nullára csökkentjük, és a fehérjéket is csak mértékkel fogyasztjuk.
  • Az étrendünk alapját a zsírok fogják adni, amolyan húst hússal diéta, így az éhségérzettől biztosan nem kell majd tartanunk:
  • Lazac, vörös húsok, tarja, oldalas, belsőség, kolbász, szalámi, töpörtyű, avokádó, vaj, olívaolaj, olajos magvak.
  • Zöldségek közül kerüljük a krumplit és a hüvelyeseket, minden más megengedett és nyugodtan készíthetünk belőle pürét, krémlevest.
  • A gyümölcsöket a bennük található cukot miatt kerüljük.
  • Mivel alapvetően ezek kalóriatartalmilag magas ételek, így lehetetlen lenne beleférni az "átlagos" napi keretbe, így itt nem kell számolni a kalóriákat, nem ez adja a fogyás alapját.
  • Természetesen a mértékletességet itt is tartsuk be, figyeljünk a testünk jelzéseire, mi elég, ne együk magunkat pukkadásig.

A megfelelő folyadékbevitel itt is nagyon fontos, igyunk legalább 2 liter vizet naponta. Megengedett a tea és a kávé, cukor nélkül. Ha esetleg társasági eseményre vagyunk hivatalosak és nem tudjuk elkerülni, akkor igyunk száraz fehérbort, whiskeyt.

A hátrányai közé tartozik, hogy ameddig beáll a ketózis állapota, addig fáradékonyabbak leszünk, nehezen koncentrálunk. Azonban ha ez megtörtént, akkor utána a testünk egy zsírégető gépezetté válik.

Forrás: tomandiet.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás