promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tragikus körülmények között halt meg a magyar milliárdos, akinek nevét mindenki ismeri
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Se szeri, se száma a hányattatott sorsú zseniális magyaroknak - az élet sötét oldalából a magyar gyógyszeripar megteremtőjének is bőven kijutott.

Richter Gedeon számára már az indulás sem volt könnyű. Boldog, felhőtlen gyermekkor helyett árvasorsra jutott már 1 éves korában, mindkét szülője elhunyt. Heves megyében született 1872-ben, és az apai nagyszülei nevelték fel testvérével együtt szülei tragédiája után. A középiskola elvégzése után egy gyöngyösi gyógyszertárban, gyakornoki pozicióban kezdte meg pályafutását.

Egyetemi végzettséget is szerzett a Budapesti Tudományegyetem bölcsész- majd orvoskarán is. Az egyetemi évek után európai tanulmánykörútra indult, felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat szerzett francia, német, angol és olasz gyógyszertárakban. Az utazásai után Magyarországra visszatérvén vállalkozást indított a Nyugat-Európában szerzett szaktudásra építve, behatóan foglalkozott többet között organoterápiával (állati eredetű szervekből való gyógyszerek készítése).

1902-ben, még 30 éves kora előtt a pénzzé tett családi örökségéből átvette egy forgalmas Üllői úti gyógyszertár üzemeltetési jogát, ahol felálított egy szerény laboratóriumot is organoterápiás kísérletezéseit elősegítendő. Akoriban ezek a kutatások úttörőnek számítottak, sok hatóanyag nem volt még azonosítva, és a gyártás is egyszerű körülmények között, a vágóhídról megkapott alapanyagok tisztítása után tabletta formába préselős módszerrel működött.

Az adrenalin és jótékony hatásainak felfedezése óriási lökést adott az organoterápiás kutatásoknak, és Richter Gedeon azonnal forgalmazni kezdte ilyen tartalmú készítményeit, amire óriási kereslet mutatkozott már a kezdetekkor is. A nagy igények azt jelentették, hogy a gyógyszergyárak képtelenek voltak Richter megrendeléseit teljesíteni, ezért a gyártás kibővítése mellett döntött. 1906-ban Kőbányán, a Cserkesz utcában telket vásárolt, és két év alatt felépítettett egy hatalmas gyógyszergyárat. 

A vesztes első világháborút követő zűrzavaros időszakban a Tanácsköztársaság szólt bele először Richter Gedeon életébe a nagypolitika szintjéről. Gyárát hivatalos szervek kisajátították, élére termelési biztost neveztek ki. Mivel Richter vonakodott az együttműködésben, verőlegények fenyegették, és a helyzet odáig fajult, hogy egyik jólértesült alkalmazottja tanácsát megfogadva Szegeden bujkált apósánál hónapokig. A Tanácsköztársaság bukása után felálló szegedi kormány egészségügyi miniszterének kérésére sokat utazott Bécsbe fontos gyógyszerek és alapanyagok beszerzésének céljából. 

A Richter Gedeon vállalata által gyártott gógyszerek nívós szakmai díjakat nyertek, 1924 és 1932 között csaknem 100 különböző országban folyt a termékek értékesítése. 1929-ben királyi kormányfőtanácsosi címet kapott Bethlen István miniszterelnök előterjesztése nyomán. Minden nyereséget visszaforgattak a cégbe, hitelt sohasem vett fel, ennek köszönhetően a világméretű pénzügyi válságok során is stabilan tudott működni a cég, elbocsátásokra sohasem került sor.

Nyugodt családi életet élt, ami nagyban hozzájárult a gyár sikeréhez. A gyárban is mindig családias hangulat uralkodott, a termelő üzem mindennapi életében még 70 éves korában is részt vett az alapító. Rengeteget jótékonykodott, több nemzetközi elismerésben is részesült. A második világégés során a gyár is nehéz helyzetbe került az alapanyag hiány és a zsidótörvények miatt. Bár sokszor kérvényezték Richter Gedeon mentesítését a zsidótörvének hatálya alól, ezt végül nem sikerült elérni.

Részvényeit azonban sikeresen íratta keresztény rokonai nevére, és fiát is sikerült kimenekítenie az országból egy balkáni exporttevékenység ürügyén. Ő maga azonban soha nem hagyta el Magyarországot, képtelen volt itthagyni az általa alapított gyárat. Külső, pénzjutattás nélküi szakemberként tovább tevénykededett a gyárnál, a nyilas hatalomátvétel után azonban a gettóban kényszerült meghúzni magát. Bár minden nemzetközi kapcsolatot bevetettek, de így sem tudta megúszni a Duna-partra vezénylést - feleségétől még elbúcsúzott, mielőtt beállt a sorba, és végül a nyilasok lőtték a Dunába, holttestte sohasem került elő.

A magyar gyógyszeripar atyjának élete egyszerre inspiráló és tragikus. Szorgalma, tehetsége révén a csúcsra jutott, boldog családi életet élt, ám hatalmas vagyona sem volt elegendő ahhoz, hogy a 20. század politikai viharai alól mentesítse magát. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás