promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Külföldi kézre került egy Nógrád vármegyei falu, megdöbbentő mit tervez vele az új tulajdonos
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hollandia legalább 3-400 éve a világ egyik leggazdagabb országa. A világkereskedelemben elfoglalt kivételes pozíciója lehetővé tette, hogy az államon belül olyan általános szociális jólétet biztosítson, amiről sok kelet-európai országban nem is álmodozhatnak. Egy fesztiváliparban érdekelt holland üzletember azonban mégis úgy döntött, hogy egy Nógrád vármegyei kis faluban szeretné leélni az életét. Ennek érdekében megvásárolta az egész falut.

Elroy Thummer először 1987-ben érkezett Magyarországra, egy kelet-európai körutazás egyik állomásaként. Amikor Budapesten járt, és egyáltalán nem tetszett neki. Elhatározta azonban, hogy szeretné a vidéket is megnézni, ezért bekötött szemmel rábökött egy helyre a térképen, így látogatott el Kecskemétre. A  Bács-Kiskun vármegyei város nagyon megtetszett neki, innentől kezdve rendszeresen járta a magyar vidéket. Még a '90-es évek elején rendszeresen összejártak minden év végén a barátaival megbeszélni, ki merre nyaralt, járt abban az évben. Elroy barátai kivétel nélkül egzotikus helyekre mentek, mint például Ghána, Szudán vagy Peru. Ő pedig beszámolt nógrádi nyaralásairól, és mindig ő mesélte a leglelkesebben a legjobb sztorikat. Egyik ismerőse, aki Indiában élt, kétségbe vonta, hogy Elroy ennyire jól érzi magát itt, ma pedig már ő is egy ház tulajdonosa egy kis nógrádi faluban.

Bedepuszta kis falu Nógrád vármegyében, az ország északi részén. Már csak két őslakos él a faluban: a helyi vadász és a méhész. Az ide és a környékre költöző hollandok ezt egyáltalán nem bánják, állításuk szerint a környezetszennyezés miatt Hollandiában már a méhállomány is jelentős mértékben csökkent az utóbbi időkben. Hollandiában az élet sok területére vonatkoznak szigorú szabályok: területe Magyarországénak kevesebb mint a fele, lakossága azonban csaknem duplája. Kevesen tudják, de ez a kicsiny ország a világ egyik legnagyobb agrárexportőre, területe szinte teljes terjedelmével a tengerszint alatt fekszik, a holland gátépítők a világ legnagyobb mesteri a szakterületükön. Az ilyen körülmények miatt a hollandoknál szinte elképzelhetetlen egy magyar falu szabadsága. Nagy szabad területek, legelők, szabad állattartás, paradicsomi körülmények.

 

Elroy a fesztiváliparban szerezte vagyonát, többek között a minden évben Hollandiából a Szigetre tartó bulivonat is az ő érdekeltsége. Először 2003-ban vett meg egy hagyományos palóc parasztházat, azóta is az számít a fő otthonának. Annyira megszerette, hogy úgy döntött az egész falut megveszi. Volt, akinek felajánlott más házat modernebb infrastruktúrájú településen, mindenkinek segített elhelyezkedni. Bár elmondása szerint olcsóbb lenne a régi épületeket elbontani és újat húzni a helyükre, ő azonban inkább felújítja őket, állítása szerint próbál megőrizni mindent a hely szelleméből. Később fesztivált is szeretne a településen szervezni, ám nem a Szigethez hasonló zenés dzsemboriban gondolkodik: inkább előadókat hívna meg, beszélgetéseket szervezne, és a részvevőket biztatná zenelésre az általuk hozott hangszereken.   

A magyar vidék varázslatosságát már sokan megírták, gondoljunk csak például Petőfi Sándorra. A holland üzletember példája is mutatja, hogy a Kárpát-medence varázsereje azóta sem kopott meg, és a mai időkben már az országok közti vándorlás sem kizárólag keletről történik nyugatra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás