promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 kilométeres gigantikus dolgot találtak egy tó közepén Európában - feltárul az emberiség titkos történelme?
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő építmény található egy európai tó mélyén.

Rengeteg neolitikumban épült alakzatot találtak már szerte a világon, a leghíresebb az Angliában talált Stonehenge, amely a világ egyik leglátványosabb építménye. De az utóbbi évtizedekben sorra kerültek elő a hasonló építmények, például Spanyolországban vagy Portugáliában.

A Boden-tó mélyén talált 10 kilométeres alakzatot a víz alatti Stonehenge-nek is hívják, mivel köülbelül abban az időszakban épült, amikor az ikonikus angol építmény. A Boden-tó amúgy három európai ország, Svájc, Németország és Ausztria határán fekszik, az Alpok lábánál, és Közép-Európa egyik legnagyobb tava.

170 kőrakás található a tó fenekén, amelyek rendezett sorrendben vannak egymás mellé pakolva. A felfedezésről még 2021-ben számoltak be a szakemberek több tudományos fórumon is. A kőhalmok magassága a 2 métert is elérheti, a szélességük pedig általában 4 méter. Azt a szakemberek még nem tudják, hogy miféle céllal építették az építményt, de a megléte arra utal, hogy korábban szervezett közösségek éltek a területen. Amúgy néhány évezreddel korábban a Boden-tó vízállása is jelentősen alacsonyabb volt, mint most.

A kőhalmokon azt is megállapították, hogy kőbaltával ütött nyomok láthatók. A területen amúgy korábban több neolitikumbeli falu nyomaira is bukkantak, illetve a tó területén találtak még hasonló építményeket korábban is.

A tudósok csak találgatnak, hogy mi lehetett a célja az építményeknek, sokan kultikus jelleget gyanítanak, de van olyan szakember is, aki határt kijelölő funkciót, vagy éppen temetkezési funkciót tulajdonít neki.

(via Rakéta)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás