promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honnan ered a p*nci szó?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gondolkoztatok-e már azon, hogy honnan ered a mindennapi köznyelvben oly ismeretes szó? Ennek jártunk utána.

A p*nci szó eredete az etimológiai kutatások során nehezen egyértelműsíthető, mivel ez egy olyan szó, amelynek előfordulása és használata inkább a nyelvi szlengbe fordul elő és az úgynevezett vulgáris kifejezések közé tartozik, amelyek általában nem kerülnek nyilvántartásba vagy megőrzésre a hivatalos nyelvtörténeti forrásokban, így az eredete nehezen visszavezethető, mivel az főleg nem a hivatalos nyelvi dokumentációban és forrásokban jelenik meg. Az ezekhez hasonló kifejezések gyakran az utcai nyelvben, beszélgetések során terjednek. Emiatt az etimológiai gyökerek kiderítése nehéz, sőt időnként lehetetlen feladat lehet.

Azonban feltételezések szerint a p*nci szó az 1920-as és 1930-as években kezdett terjedni a magyar nyelvben. A szó eredetileg a közép-kelet-európai zsidó kultúrában jelent meg, ahol a női nemi szervet hívták így illetve a nőkre utaltak vele. Azonban a szó később elterjedt más országokban is, és mára a legtöbb kontextusban sértő jelentésűvé vált.

Számos hipotézis és népi magyarázat létezik arra vonatkozóan, hogy honnan eredhet ez a szó. Egyes források szerint a szó eredetileg az ószláv "пунцхъ" (punchŭ) szóból származhatott, ami "szűz" vagy "fiatal lány" jelentéssel bírt. Az ószláv szó vélhetően a 19. században, a közép-kelet-európai zsidó közösségben kezdett megváltozni és átalakulni a ma ismert formájává.

Más teóriák szerint a p*nci szó hasonlóságot mutat az apró vagy kicsi jelentésekkel, ami szintén kapcsolódhat a női nemi szervre való utalásként.

Azonben ismét hangsúlyozom, hogy ezen információk nagyrészt népi etimológiákra, szájhagyományra és spekulációkra támaszkodnak.

Nézzünk egy másik, kevésbé ismert megnevezést is.

A vulva szó eredete az ókori latin nyelvre vezethető vissza. A latinban a vulva jelentése boríték vagy tok.

A latinból a középkori latin nyelveken keresztül, mint például az ófrancia "volve" vagy az óangol "wulf", a szó végül az angol "vulva" formájában került be a modern nyelvbe. Ma is elfogadott orvosi és tudományos kifejezésként használják.

A nyelvi változások és az eredeti jelentés idővel átalakulhatnak, és a szavak új kontextusokban kapnak jelentéseket. A vulva esetében azonban az eredeti jelentés még mindig megtalálható a modern használatban, különösen az orvosi szaknyelvben és a tudományos kontextusban.

Haladjunk is tovább.

A Vénuszdomb kifejezés a női anatómiában ma is használt szó.

A kifejezés eredete a görög mitológiára vezethető vissza. A Vénuszdomb elnevezés római eredetű, és a római mitológiában az Aphrodite néven ismert istennőt, azaz a görög Vénuszt jelenti. Az Aphrodite a szerelem, a szépség és a nőiesség istennője volt. Az istenekről szóló római mítoszokban az istennő Vénusz néven is ismert volt.

A Vénuszdomb elnevezés a szemérem területének Vénusz istennő szépségére és nőiességére való utalása miatt alakult ki. A kifejezés a későbbi időkben bekerült az orvosi terminológiába és a hétköznapi beszédbe is. A Vénuszdomb elnevezés azonban a nyugati kultúrában a női anatómia egy elfogadott és elterjedt megnevezése marad.

A hüvely szó eredete az ómagyar nyelvre vezethető vissza. A szó eredeti formája az "ünvely" volt az ómagyarban. Ez a szó az indoeurópai nyelvekre visszavezethető, és az "eng" ige, ami azt jelenti, hogy "húz" vagy "von" alapján alakult ki.

A szó jelentése azonban az idők során változott és specializálódott a női nemi szervet jelölő értelemben. Az "ünvely" kifejezés az ómagyarban több értelmezést is magában foglalt, nemcsak a női nemi szervet, hanem a test belsejét, például a beleket is jelentette.

A szó használata és jelentése az idők során finomodott, és végül a "hüvely" szó a középkori magyar nyelvben nyerte el eredeti alakját és jelentését, melyet a mai napig használunk.

És végül még egy kis magyar vonatkozás: A s*na szó a magyar nyelvben vulgáris szlengként alakult ki, tehát ez már teljes egészében a mai modern világ találmánya.

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás