promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Bugatti csak annyira olasz, mint a Trabant – eláruljuk a márka eredetét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Származási téren nem tekinthető a Ferrari és a Lamborghini vetélytársának.

A Bugatti nevet kétségkívül Ettore Bugatti tette ismertté, aki 1881-ben született az észak-olaszországi Milánóban. Dallamosan csengő talján neve ellenére azonban Franciaországhoz kötődött ezer szállal, bár 1909-ben az akkor Németországhoz tartozó Molsheimben alapította meg autógyárát. Érthető?

Ha nem, akkor jobban elmagyarázzuk. Ettore Bugatti üzeme a Német Császársághoz tartozó Elzász-Lotaringia tartományban épült meg, amely azonban alig egy évtizeddel később, az első világháborút követően francia területté vált.

A milánói születésű Ettore Bugatti 1898-ban konstruálta első járművét, amely leginkább biciklire hasonlított, bár négy motorral volt felszerelve. A Type 1 típust hamarosan követte a fejlettebb Type 2, amely már a francia Adrien de Turckheim bárót is lenyűgözte. Fel is ajánlotta az ifjú tervezőnek, hogy dolgozzon az ő niederbronni gyárában, és a Bugatti végül így vált franciává.

Ma is annak tartják, pedig 1998-ban a német Volkswagen Csoport birtokába került, amelynek egyik híres márkája, a Porsche szerezte meg 2021-ben. A nagyobb zűrzavar kedvéért nem egyedül, hanem a horvát Rimac Csoporttal közös vállalkozásban, így – ha szigorúak akarunk lenni – a Bugatti Rimac ma már egy német-horvát vegyesvállalat.

Maga az olasz Bugatti családnév egyébként már a középkorban is Milánó és Brescia környékéhez kötődött, első írásos említése 1200 környékéről való. A jelentése mára elhomályosult, napjaink embere számára az egyik vezető luxus autómárkát idézi fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás