promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azt hitted, hogy a Porsche német? Akkor eláruljuk a márkanév eredetét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az alapító Ferdinandnak még a magyarokhoz is köze van.

A két világháború között alapított Porsche autómárka székhelye a németországi Stuttgartban található. A csaknem 100 éves múltra visszatekintő vállalat 2012-ben a Volkswagen tulajdonába került, de az új anyacég alatt is folytatta szárnyalását.

Hamarosan bevezetik a tőzsdére a részvényeit, ami nyilvánvalóan tovább emeli majd a Porsche értékét, illetve motorgyártóként a Forma–1-ben is szerepelnének 2026-tól. A Red Bull-lal tervezett együttműködésük most kútba hullani látszik, de kétségünk sem lehet afelől, hogy pár év múlva ott lesznek az autóversenyzés csúcskategóriájában.

A Porsche sokak szemében német márka, ám ha megnézzük az indulást, akkor már korántsem lehetünk ennyire biztosak ebben. Ferdinand Porsche alapította 1931-ben (Adolf Rosenberger és Anton Piëch társaságában), ám akkor még nem foglalkoztak saját kocsik gyártásával, viszont náci felkérésre megtervezték a máig népszerű Volkswagen Bogarat.

Ferdinand Porsche 1875-ben az Osztrák-Magyar Monarchia területén született. A családi otthonnak számító kisvárost akkoriban Maffersdorfnak hívták, ma pedig Vratislavice nad Nisou a neve, és Csehországban található.

A Porsche família hivatalosan tehát cseh származásúnak számít, és a jól csengő név is szláv eredetű. Ferdinand apja, Anton Porsche lényegében karosszérialakatos volt, a fiú innen örökölte a gépek és a technika iránti szeretetét és érzékét.

A Porsche családnév a német Bursche (magyarul: fiú) főnévből származhat, és így a Boris keresztnévvel is rokonítható. Csehországban számtalan változata kialakult, a Porsche mellett a Porsch, Borsche, Borsch, Bursche, Bursch, Pursch, Pursche verziói is elterjedtek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás