promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Trükkös színjáték volt Putyin „udvari bohócának” a puccskísérlete? Ez állhat Prigozsin támadása mögött egy szakértő szerint
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport feje hazaárulással vádolta az orosz vezérkart, ezért indult meg Moszkva felé.

Jevgenyi Prigozsin a Wagner névre hallgató zsoldoshadsereg tulajdonosa és vezetője, amely számos konfliktusban vett részt az elmúlt években. Ő ugyebár szoros kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin elnökkel, és magát Prigozsint az udvari bohócának is szokták nevezni.

A Wagner-csoportot ugyebár az orosz állam árnyékhadseregének tekintetik, amely titkos és illegális küldetéseket hajtott végre Moszkva érdekei szerint. Ez a helyzet azonban drámaian megváltozott 2023. június 24-én, amikor Prigozsin és zsoldosai lázadást robbantottak ki Oroszországban, és megpróbálták megdönteni Putyin hatalmát.

Prigozsin szombatra már több várost és katonai létesítményt elfoglalt a csapatival, majd ezt követően Moszkva felé vették az irányt, ahol azt akarták elsődlegesen elérni, hogy lemondjon Sojgu védelmi miniszter és Graszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. A Wagner-vezér folyamatosan hangoztatta, hogy az orosz hadsereg megtámadta a csapatait Ukrajnában, és hazaárulással vádolta a vezérkart.

Vlagyimir Putyin elnök rendkívüli televíziós beszédében árulásról és lázadásról beszélt2, és kemény fellépést ígért a puccsistákkal szemben. Végül 200 kilométerre Moszkvától leállt a Wagner-menetoszlop, Fehéroroszország közvetítésével ugyanis tárgyalások kezdődtek. El is dőlt, hogy Jevgenyij Prigozsin Fehéroroszországba költözik, és ejtik az ügyét. Ez a lépés annak a megállapodásnak az eredménye, amelyet Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel kötött a zsoldoscsapat a fegyveres lázadás elkerülése érdekében.

Dr. Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő és az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.pontokba szedte össze, hogy szerinte egy hónapok óta tervezett színjáték szemtanúi voltunk.

  • Akkor indult amikor a NATO nagy légvédelmi gyakorlata az Air Defender 2023 éppen lezárult.
  • Látszólag teljesen indok nélkül. Az ilyen lázadások súlyos vereségek, gazdasági nehézségek, etnikai feszültségek, vagy hasonló okok miatt szoktak kirobbanni. Azt persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Prigozsinnak be kellett volna állnia a sorba és hamarosan szerződést kötnie a hadsereggel, ami lényegében függetlenségének, de ami sokkal fontosabb megélhetésének feladását is jelentette volna. Ismerve a Wagner helyzetét kizárt dolog, hogy a lázadás kirobbanásának okaként megjelölt légitámadás valós lett volna.
  • A konvoj gyanúsan gyorsan haladt, a harcjárművek trélereken voltak. Az 1100 kilométert ami Rosztov és Moszkva között van 80 km/h közeli átlagsebességgel tették meg. (Tudom végül 200-nál megálltak).
  • Mennyi esélye van legfeljebb ötezer embernek lakossági és légi támogatás nélkül egy tízmilliós nagyvárosban? Valaki írta, hogy csak postásból vagy ötvenezer van Moszkvában. És rendőrből?
  • Az államhatalom nagyon mérsékelten lépett fel a lázadók ellen. Elég lett volna néhány autós üldözésekből ismert szöges útakadály kifeszítése a kerekes harcjárművek és teherautók lelassítására. Több helyen néhány buszt és teherautót állítottak keresztbe. De EGY sorban! 3-4 egymás mellé állított, megrakott Kamaz dömper még egy harckocsit is meg tud állítani, nemhogy teherautókat és dzsipeket. 
  • Bár elméletileg 6 helikopter (1 szállító, 3 eletronikai hadviselési, és 2 harci) is megsemmisült a konvojt követve, a távolabbról támadó vadászbombázók ellen a nylít autópályán nem lett volna elég az a néhány Sztrela-10-es és zsákmányolt Stinger, amiket magukkal vittek. A légijármű vesztségek magas számát sok vojenkor hitetlenkedve fogadja.
  • Figyelembe véve Putyin elnök KGB-s múltját nehezen hihető, hogy ne lett volna néhány beépített embere még Prigozsin közelében is. Hogy pont a saját "bunkósbotja" irányítását ne tartotta volna szilárdan a kezében.
  • Gyanús, hogy már hónapokkal korábban elkezdett francia és arab tolmácsokat toborozni a Wagner. Illetve a tény, hogy Prigozsin kegyelmet és szabad elvonulást kapott.

A hadtörténész úgy látja, hogy amíg a szakértőket Armageddon előszele és a frász kerülgette, addig Putyin elnök újból megmutatta, hogy zongoravirtuózként ismeri az orosz néplelket. Hozzátette, hogy Oroszország most jó eséllyel összekapja magát, beáll a vezetés mögé és tovább csinálja azt, amit eddig, csak igyekszik majd még jobban. Ez szerinte elég indok ahhoz, hogy egy pár vészcsengő megszólaljon Európában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás